torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nexiko får 13 miljoner i stöd – vd:n: ”Incitamentet är väldigt bra för svensk filmindustri”

Publicerad: 22 december 2022, 09:47

Foto: Nexiko

Nexiko är det bolag som får näst mest produktionsstöd för audiovisuella verk. Vd:n Lars Beckung berättar vad pengarna ska gå till, varför bolaget först anonymiserades och sin syn på kritiken från branschen.

Ämnen i artikeln:

NexikoToppnyheter eftermiddag

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I veckan offentliggjorde Tillväxtverket listan över de 14 bolag som tilldelas produktionsstöd för audiovisuella verk. Två av bolagen var dock anonymiserade i pressutskicket och när Dagens Media kontaktade Tillväxtverket för att få ut namnen blev svaret nej eftersom de två stödmottagarna inte hade gett sitt samtycke.

Efter att Dagens Media, med hänvisning till offentlighetsprincipen, begärt saken prövad har verket dock nu valt att lämna ut namnen på de två bolagen.

Av sammanställningen över de bolag som har beviljats stöd framgår att det är Nexiko Drama AB och Strive Stories AB som tidigare inte velat att uppgifterna offentliggörs.

LÄS OCKSÅ: 14 bolag får produktionsstöd – här är hela listan

 

Nexikos vd: ”Incitamentet är väldigt bra för svensk filmindustri”

Nexiko Drama AB tilldelas 12 986 126 i stöd och är därmed det bolag som får näst mest av alla, medan Strive Stories AB, som tilldelas 722 614, kronor är det bolag av totalt 14 som får minst.

När Dagens Media ringer upp Lars Beckung, vd på Nexiko, är han tydlig med att syftet inte har varit att hemlighålla att bolaget har fått stöd.

– När vi fick frågan om vi ville offentliggöra den här uppgiften var det lite oklart hur de andra produktionsbolagen ställde sig till det. Därför angav vi i vår skrivelse till Tillväxtverket att vi vill vara anonymiserade – om samtliga andra som har fått bidrag är det, säger han och fortsätter:

– Men när de ringde upp oss från verket, antagligen efter att ni hade hört av er, och sade att det bara var vi och ett till bolag som var anonymiserade svarade vi att det är helt fine att offentliggöra det. Så det här är ganska odramatiskt, faktiskt.

Ni får ju ta emot närmare 13 miljoner kronor. Vad betyder de här pengarna för er?

– Det betyder att vi kan spela in i Sverige i stället för Baltikum vilket var planen. Så vi är jätteglada att det här incitamentet nu är på plats efter en lång process.

”Stödet skulle behöva höjas till 300 miljoner”

– I detta fall handlar det också om en svensk historia, så den gör sig givetvis bäst om den filmas här i Sverige. Dessutom möjliggör det att vi kan använda ett svenskt team. Så för svensk filmindustri är incitamentet väldigt bra. Det är också bra ur en miljöaspekt att vi inte behöver flyga över vårt crew till Baltikum. Vi är med andra ord väldigt glada.

Med det sagt, tillägger Lars Beckung, så skulle utrymmet behöva ökas.

– Utredningen kom ju fram till att det skulle behövas 300 miljoner i incitament, men i detta första steg blev det alltså 100 miljoner. Vi hoppas därför att de instanser som bestämmer och regeringen går vidare med rekommendationen att stödet behöver höjas – och det visar ju också det faktum att ansökan stängdes så snabbt.

Just det, att ansökan stängde samma dag som den öppnade, har ju fått kraftig kritik från branschen. Nu tillhör ni dem som får stöd, men vad är dina tankar om det?

– Jag har full förståelse för att politik handlar om prioriteringar och att de inte alltid är helt lätta att göra. Dessutom är det svårt att vara kritisk när branschen nu har fått det här stödet och vi på Nexiko är också partiska eftersom vi har tilldelats stöd, men det är klart att stödet – precis som utredningen har visat – skulle behöva höjas till 300 miljoner.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev