Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Netflix vill göra svenska originalserier

Publicerad: 14 april 2016, 06:45
Uppdaterad: 14 april 2016, 06:47

Netflix vill göra serier på svenska – uppvaktar svenska producenter.

Ämnen i artikeln:

Netflix

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Den globala streamingtjänsten Netflix är inne i en stor offensiv. Bland annat har bolaget meddelat att antalet  originalproduktioner ska fördubblas och att  Netflix lanseras i ytterligare 130 länder.

Nu avslöjar SVT:s Kulturnyheterna att Netflix har långtgående planer på att inta den svenska tv-marknaden och producera svenska originalproduktioner, vilket skulle innebära en ökad konkurrens för svenska aktörer.

Flera företag ska ha kontaktats av Netflix och uppmanats att skicka in idéer till en serie på svenska som ska kunna visas exklusivt på Netflix.

– Som global aktör har de en helt annan möjlighet att fullfinansiera projekt, som så klart blir väldigt lockande för kreatörer och producenter. Men de köper också loss materialet och alla rättigheter för all framtid, säger Josefine Tengblad, dramachef på TV4, till Kulturnyheterna.

– Vad borde man som kreatör och producent egentligen kräva för ersättning för att avstå allt ägande i sitt egna projekt? Jag är rädd att man blir förförd av summan och i slutändan säljer sig för för lite pengar.

Netflix själva vill inte avslöja något om planerna och bolagets vd Reed Hastings säger till SVT att man ”ännu inte har några konkreta planer på att producera tv-serier specifikt för den svenska marknaden”.

I Netflix kvartalsrapport som offentliggjordes i januari framgår det att Netflix nu når 75 miljoner användare världen över. Några siffror över hur många användare Netflix har i Sverige finns inte tillgängliga, men enligt oberoende undersökningar från Mediavision och MMS är Netflix den betalda streamingtjänst som är störst i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev