Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nent lyfter bort ”Cops” ur tablån: ”Vi och andra broadcasters måste ta oss själva i kragen”

Publicerad: 11 juni 2020, 05:43

Nästa vecka försvinner ”Cops” för alla svenska tittare. Detta efter att Filippa Wallestam på Nent Group har beslutat att stoppa sändningarna i kölvattnet av Black Lives Matter-demonstrationerna som sprids över världen.

Dagens Media kan berätta att Nent Group stoppar sändningarna av tv-programmet ”Cops”. ”Vi har valt att lyfta ut programmet för att göra en grundlig utvärdering av innehållet”, säger Filippa Wallestam, innehållschef på Nent.


Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupTV6TV10

Dokumentärserien ”Cops”, som började visas på Fox Network i USA 1989, är ett av världens mest populära tv-program.

I Sverige har programmet tidigare visats på Nent Groups TV3, men sänds numera på systerkanalerna TV6 och TV10.

Nu väljer Nent Group att stoppa sändningarna av ”Cops”. 

– Från och med nästa vecka ingår ‘Cops’ inte i våra tablåer för de kommande månaderna, säger Filippa Wallestam till Dagens Media.

Varför inte? 

– Vi har valt att lyfta ut programmet för att göra en grundlig utvärdering av innehållet. Vi ser kontinuerligt över hela vår portfölj för att upprätthålla rätt balans, kvalitet och relevans i vårt erbjudande.

Kritiken mot programmet har bland annat handlat om att serien exploaterar och avhumaniserar svarta amerikaner. Hur ser Nent på den kritiken? 

– Jämställdhet, mångfald och inkludering tillhör Nent Groups grundläggande värderingar. Detta gäller självklart även vårt innehåll, säger Filippa Wallestam, och fortsätter:

– Vi ser löpande över våra tablåer och utvärderar kvaliteten på det köpta vi sänder och i vissa fall har sänt länge. En hel del innehåll förtjänar kritik och vi och andra broadcasters måste ta oss själva i kragen och plocka bort sådant vi inte vill och kan stå för.

Nent Groups besked kommer två dagar efter att Paramount Network tillkännagav att tv-bolaget stoppar ”Cops” för gott. Beslutet fattades i kölvattnet av de massiva protesterna mot rasism och polisiärt övervåld som pågått efter att den svarta amerikanen George Floyd kvävts till döds under ett polisingripande.

Att ”Cops” nu begravs hyllas av medborgarrättsgruppen Color of Change som 2013 inledde en kamp för att programmet skulle förändras.

– De här realityserierna om poliser som glorifierar polisen men aldrig kommer visa den djupa nivån av polisvåld är inte verkligheten, det är pr för rättsväsendet. Rättsväsendet behöver inte pr. De behöver ansvarsskyldighet i detta land, säger Rashad Robinson, vd för Color of Change, till New York Times.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupTV6TV10

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev