lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nent gör stora nedskrivningar för produktionsbolagen

Publicerad: 20 januari 2021, 11:57

Omkring 620 miljoner kronor av nedskrivningarna rör produktionsbolag inom bland annat reality och dokumentärer.

Foto: Nent

Nent gör nedskrivningar på totalt 900 miljoner kronor kopplat till Studios-bolagen som är ute för försäljning.

Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupStrixBalubaSplay

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Det fjärde kvartalet 2020 kommer att påverkas av så kallade icke-kassaflödespåverkade nedskrivningar på omkring 900 miljoner kronor, det meddelar Nent group i ett pressmeddelande. 

Nedskrivningarna rör koncernens Studios-bolag som bland annat omfattar produktionsbolagen Strix, Baluba och Splay one. Som Dagens Media rapporterat tidigare har bolagen varit uppe för försäljning sedan januari förra året. 

Bakgrunden är att Nent vill lägga mer fokus på manusbaserat drama och att bolagen inom just reality, dokumentärer, branded entertainment och eventproduktion därför ska avyttras. 

Anledningen till nedskrivningarna har, enligt Nent, att göra med påverkan av coronapandemin och uppskjutning av produktioner under 2020 och ”består i huvudsak av goodwill från de ursprungliga förvärven av bolagen”. 

Omkring 620 miljoner kronor av nedskrivningarna rör produktionsbolag inom reality och dokumentärer, branded entertainment och eventproduktion. Medan cirka 280 miljoner kronor av nedskrivningarna härleds till distributionsbolaget Nent Studios UK. Försäljningen av det senast nämnda bolaget meddelas i december förra året. 

– Den här icke-kassaflödespåverkande nedskrivningen återspeglar vår varsamma inställning till goodwill-värdet som har funnits i vår balansräkning ett antal år samt påverkan coronaviruspandemin nyligen har haft på de här bolagen. Avyttringsprocessen fortlöper bra och vi har sett mycket intresse från potentiella köpare som är i linje med våra förväntningar, säger vd och koncernchef Anders Jensen, i ett pressmeddelande. 

Under det tredje kvartalet minskade intäkterna för Nents studioverksamhet med 47 procent. Från 147 miljoner kronor i Q3 2019, till 78 miljoner i Q3 2020. 

När Dagens Media i samband med publiceringen av den senaste kvartalsrapporten frågade Anders Jensen om hur han ser på minskning på 47 procent svarade han följande:

– Det är fördröjningen. Även om vi nu har kommit igång med många produktioner så har inte räkningarna tickat in i samma takt. Men våra studios är en relativt lågmarginaldriven verksamhet så det påverkar inte våra finanser speciellt mycket. Jag är framför allt glad över att vi har klarat oss utan några incidenter, problem och sjukdomsfall på inspelningarna, sade han i oktober.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev