Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nent gör dokumentärserie om Kulturprofilen

Publicerad: 19 augusti 2021, 08:26

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Horace Engdahl går ut till det väntande pressuppbådet för att avslöja Nobelprisvinnaren i litteratur 2005.

Foto: Kent Hult/Sydsvenskan/IBL Bildbyrå

En dokumentärserie om den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, får premiär på Viaplay och TV3 i höst. Serien i fyra delar beskrivs som en ”internationell storsatsning”.


Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupTV3Viaplay

Serien har namnet ”The Prize of Silence” och produceras av Meter Film och Television i samarbete med Bunim Murray, Kreativ Inc, Creative Society och Nent Group.

– Historien om hur ”Kulturprofilen” har påverkat Nobelpriset har präglat hur omvärlden pratat om Svenska Akademien de senaste åren. Dokumentären speglar en skrämmande verklighet som tyvärr fortfarande drabbar människor. Det är viktigt att diskussionen hålls levande, att de drabbade inte glöms bort, och att vi tar deras historier på allvar, säger Filippa Wallestam, EVP och chief content officer på Nent Group, i ett pressmeddelande.

Exekutiv producent för serien är Joel Karsberg, som bland annat ligger bakom ”Surviving R. Kelly”, och Kristoffer Graci. Producent är Martina Iacobaeus, Sara Newihl är redaktör och efterbearbetningsproducent. Exekutiv producent för Nent är Magnus Coinberg

Det var under hösten 2017 som skandalen kring ”Kulturprofilen” briserade. Jean-Claude Arnault drev tillsammans med sin hustru, akademiledamoten Katarina Frostensson, en kulturklubb med kopplingar till Svenska Akademien. Jean-Claude Arnault anklagades för att förgripa sig på, och sedan tysta, unga kvinnor. Han dömdes till fängelse för våldtäkt 2018.

Avslöjandet i Dagens Nyheter, som byggde på vittnesmål från 18 kvinnor, resulterade senare i att journalisten Matilda Gustavsson fick Stora Journalistpriset i kategorin Årets Avslöjande

LÄS ÄVEN: Matilda Gustavsson: ”Alla tecken på att folk utifrån har läst gör mig lycklig” 

Det blir även ytterligare premiärer hos Nent Group i höst med bland annat Henrik Schyfferts originalserie ”Zebrarummet” som porträtterar privilegierade ungdomar, ”Två systrar”, som baseras på romanerna av Hannah Widell och Amanda Schulman, och norska ”Furia”.

Dessutom återkommer ”Det som göms i snö”, ”Wisting” och ”Lyckoviken”. Internationella serier som får premiär i höst är bland annat ”Threesome”, ”The Box”, med svenska skådespelarna Peter Stormare och Alexander Karim, ”Kin” och ”The Holiday”.

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupTV3Viaplay

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev