Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Nattsvart rapport om film- och tv-producenterna

Publicerad: 2 december 2014, 12:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

Alarmerade resultat i Film & TV-producenternas branschindex för 2014.


I rapporten, som är framtagen av HUI Research, framgår det att nettoomsättningen hos samtliga av branschorganisationens produktionsbolag har minskat från 4,4 miljarder 2012 till 4 miljarder 2013.

Värst går det för de bolag som sysslar med filmproduktion. I den sektionen har organisationens medlemsföretag minskat sin totala omsättning med så mycket som en fjärdel från 2012 till 2013.

Vinstmarginalen bland filmproduktionsbolagen var 2013 minus 2,7 procent. Extrema siffror menar Björn Rosengren, ordförande för Film & TV-producenterna.

– Producenter som gör långfilm har det väldigt tufft. Jag brukar likna dem med bonden som i sitt anletes svett planterar sin potatis, men där det aldrig är de som i slutändan tjänar några pengar på det. Det är samma sak med producenterna, säger Björn Rosengren till Dagens Media.

Enligt honom är det en kombination av hot från illegala streamingsajter, underfinansiering och ett föråldrat filmavtal som ligger bakom de negativa resultaten.

– Filmavtalet är ett drakavtal, det kom till för att stödja förhållandet mellan producenter och biografer. Men idag visas film i så många andra fönster. Det skulle behövas minst 100 miljoner till i avtalet för att någotsånär klara kostnaderna som producenterna har, säger Björn Rosengren.

För prenumeranter – läs Dagens Medias sammanställning av tv-produktionsbolagens omsättning och resultat:

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev