Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

MTG uppges sälja Viasat

Publicerad: 1 September 2015, 05:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

MTG – som nyligen presenterade ett stort sparpaket – kan vara på väg att sälja delar av Viasat.


Ämnen i artikeln:

MTGViasat

MTG:s verksamheter i Ryssland har blivit ett stort problem för mediebolaget. Detta sedan Ryssland besutade om lagar som innebär att utländska bolag inte får äga mer än 20 procent i mediebolag i landet.

Förhandlingar om att sälja innehavet i CTC Media pågår sedan i juli.

Nu uppger Dagens Industri, med hänvisning till uppgifter i den ryska tidningen Vedomosti, att MTG ska sälja delar av betal-tv-verksamheten Viasat. Enligt uppgifterna gäller det verksamheterna i Ryssland, centrala och östra Europa samt Afrika.

– Jag har sett de här uppgifterna. Vi kommenterar aldrig rykten i marknaden. När det gäller våra ryska verksamheter ser vi fortfarande över olika alternativ, men har inte fattat något beslut, säger MTG:s presschef Per Lorentz, till Dagens Industri.

Köparen uppges vara miljardären Leonard ”Len” Blavatnik, född i den forna Sovjetstaten Ukraina, som bland annat äger Warner Music.

Per Lorentz vill inte svara på om MTG för någon dialog med Leonard Blavatnik.

– Jag kommenterar inte enskilda aktörer på det sättet, säger han till Dagens Industri.

Dagens Industri uppger att det finns "beröringspunkter mellan Kinneviksfären och Leonard Blavatnik, som föddes i Ukraina, men som även är amerikansk medborgare".

SEB-analytikern Stefan Nelson, som följer MTG, bedömer uppgifterna som trovärdiga och påminner om MTG:s knepiga situation i Ryssland.

– Det som har med Ryssland att göra kan man säga görs under pistolhot, säger Stefan Nelsson till Dagens Industri.

Dagens Media har tidigare berättat att MTG i sina finansiella rapporter tidigare har tagit höjd för ett värsta-scenario där bolaget inte får ut några pengar alls för sina verksamheter i Ryssland.

”Vi fortsätter att utforska en rad olika alternativ när det gäller våra egna ryska verksamheter, för att på bästa sätt tillvarata aktieägarnas intressen”, skrev koncernchefen Jørgen Madsen Lindemann i den senaste kvartalsrapporten.

Kravet att 80 procent av indirekt eller direkt ägande i mediebolag skall innehas av ryska intressen träder i kraft den 1 januari 2016.

Under tisdagsmorgonen berättade MTG att bolaget har slutfört sitt tidigare aviserade förvärv av e-sportbolaget Turtle Entertainment.

RÄTTELSE:

I en tidigare version av denna artikel återgavs en rad brödtext från Dagens Industri, om Leonard Blavatniks beröringspunkter med Kinneviksfären, felaktigt som citat av MTG:s presschef Per Lorentz.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MTGViasat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.