Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

MTG och Kanal 5 skär ner annonsörernas kampanjer

Publicerad: 19 April 2010, 13:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

Nu tvingas MTG TV och Kanal 5 att skära ned redan bokade kampanjer med 15 procent. ”En situation som inte är önskvärd”, säger OMD:s tv-chef Laura Mähler.


Dagensmedia.se har tidigare rapporterat om den ökade efterfrågan i tv.

Efter OS, då reklam-tv blåste på med egenproduktioner, och annonsörerna tryckte på play-knappen igen, har lagren varit helt slutsålda och tv-kanalerna har dragits med underleveranser.

Enligt mediebyråerna har reklam-tv grovt underskattat efterfrågan efter konjunkturvändningen och sålt för billiga årsavtal. Det har lett till att tv-sugna kunder tvingats välja andra medier.

Högtrycket har hållit sig i maj. Nu har både MTG TV och Kanal 5 meddelat annonsörer att man måste skala bort 15 procent i alla bokningar.

– Det är olyckligt. I sin iver under hösten och vintern sålde kanalerna iväg stora avtal till höga rabatter. Nu har de stor efterfrågan men nästan inga lager. Det gör ju att många förhoppningsfulla annonsörer kommer att få sämre kampanjer än vad vi planerat, säger Johan Eidmann, vd på Bizkit.

Laura Mähler, tv-chef på OMD, håller med.

– Det är klart att det blir svagare tv-kampanjer, säger hon. 

För mediebyråerna gäller det att vara kvicktänkta och hitta andra alternativ, säger Laura Mähler. Både i andra tv-kanaler som inte är lika fulla eller i andra medier.

– Man kan spräcka perioderna eller förändra mediemixen. Det är en situation som inte är önskvärd och väldigt ovanligt, säger Laura Mähler.

Samtidigt förlorar även tv-kanalerna pengar på neddragningarna. Laura Mähler hoppas att de biffar upp sina tablåer i sommar.

– Det ska spännande och se hur de agerar. Vi hoppas på förändringar i tablåerna, att man ser till att sommaren inte blir lika lugn som vanligt och att de försöker dra in de pengarna som man förlorade under våren.

MTG TV:s försäljningsdirektör Joachim Nordlind vill inte kommentera uppgifterna.

– Men jag kan bekräfta att vi stängt böckerna för maj, säger han.

Jerker Bluhme, försäljningsdirektör på Kanal 5 och Kanal 9, vill inte heller gå in på detaljer.

– Men vi har sålt slut och tar inte in mer. Vi har levererat bra kampanjer hela våren och det fortsätter vi med. Vi tar inte in för mycket och chansar, säger han.

Enligt Jerker Bluhme har priserna på tv-reklam, som under lågkonjunkturen sjunkit i botten, nu gått upp avsevärt.

Betyder det att ni tagit för lite betalt tidigare?

– Det blir alltid en tidslagg på en eller två månader. Men nu har vi agerat.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.