Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

MTG och Discovery får sända alkoholreklam

Publicerad: 2 Februari 2018, 09:19
Uppdaterad: 2 Februari 2018, 09:29

Foto: Pexels.

Två myndigheter försökte stoppa reklam av alkohol i svenska tv-kanaler – men får nej från EU-kommissionen.


I början av november förra året kom nyheten om att Konsumentverket och Myndigheten för press, radio och tv ville stoppa alkoholreklam i bland annat TV3 och Kanal 5. De två myndigheterna tog kontakt med EU-kommissionen för att se över möjligheten om att förbjuda sponsring och reklam av alkohol i svenska tv-kanaler som sänder från Storbritannien.

Nu står det klart att försöket stoppas av EU-kommisionen. Det skriver Konsumentverket själva på sin sajt.

För att stoppa alkoholreklam i tv krävs att myndigheterna lyckas bevisa att MTG och Discovery sänder från Storbritannien för att kringgå alkohollagstiftningen i Sverige. Men EU-kommissionen anser å sin sida att bevisföringen kring att tv-husens etablering i Storbritannien ska ha att göra med att undgå den svenska lagstiftningen inte är tillräcklig.

– Vi står fortfarande fast vid vår uppfattning i den här frågan, men kan nu bara konstatera att nuvarande direktiv ställer höga krav på bevisning som i praktiken är mycket svåra att uppfylla och det beklagar jag, säger Andreas Prochazka, enhetschef vid Konsumentverket, till den egna sajten.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.