Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

MTG Nordics säljs till TDC

Publicerad: 1 Februari 2018, 06:30
Uppdaterad: 1 Februari 2018, 07:36

Foto: Janne Naess

MTG säljer tv-verksamheten – MTG:s Anders Jensen blir vice vd för jättebolaget.


Ämnen i artikeln:

MTG

MTG:s nordiska verksamheter – Nordic Entertainment och Studios – och danska TDC Group går samman. Syftet med sammanslagningen är att skapa "Europas första helt konvergenta medie- och kommunikationsleverantör".

Tillsammans kommer de båda företagen nå 2,8 miljoner tv-abonnenter i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Under andra halvåret 2018 väntas de båda bolagen ha slagits samman.

Genom sammanslagningen förväntas förbättrade resultat och högre avkastning för aktieägarna. Efter att verksamheterna slagits samman kommer det nya MTG fokusera på tillväxt för sina globala och digitala underhållningsverksamheter.

MTG Nordics värderas efter sammanslagningen till 19,55 miljarder kronor.

Planen är att det nya bolaget ska ha ett nytt namn och varumärke.

TDC Groups vd och koncernchef, Pernille Erenbjerg, utses till vd och koncernchef för det nya kombinerade bolaget. MTG:s Anders Jensen blir vice vd.

Pierre Danon, styrelseordförande i TDC Group, ska utses till styrelseordförande. MTG har rätt att nominera två nya styrelsemedlemmar i TDC Group. Enligt ett pressmeddelande ska MTG:s vd och koncernchef Jørgen Madsen Lindemann föreslås till en av platserna.

– Betydande synergier kommer att frigöras genom samgåendet och vårt gemensamma kunderbjudande kommer att bli bättre, mer heltäckande och mer lättillgängligt än någonsin tidigare. Det kombinerade bolagets tillväxtambitioner kommer att stödjas av en stark balansräkning, förbättrat kassaflöde, utökade investeringsmöjligheter samt en expanderad räckvidd, säger Jørgen Madsen Lindemann, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Tillsammans kommer vi att ha en förbättrad plattform för utvecklingen av verksamheterna Nordic Entertainment och MTG Studios, som har haft en väldigt stark utveckling under det senaste året. Dessa verksamheter kommer ledas in i det nya spännande kombinerade bolaget av MTG:s Anders Jensen, som har en framgångsrik bakgrund inom både media- och kommunikationsverksamheter. MTG kommer fokusera fullt ut på att bygga våra globala verksamheter e-sport, online-spel, och digitalt videoinnehåll. Den regulatoriska granskningen av samgåendet förväntas slutföras under andra halvan av 2018, och fram till dess fortsätter arbetet som vanligt med fullt fokus på MTG:s pågående strategiomvandling med lönsam tillväxt.

Nyheten om sammanslagningen kommer samma dag som MTG presenterar siffror för det fjärde kvartalet.

Omsättningen landade på 5.307 miljoner kronor 2017, att jämföra med 4.297 miljoner kronor året före.

Rörelseresultatet blev 161 miljoner kronor, en minskning från 418 miljoner kronor.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MTG

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.