Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

MMS: "Kan aldrig ta på oss rollen som ratingpolis"

Publicerad: 17 september 2018, 06:00
Uppdaterad: 18 september 2018, 06:19

Magnus Anshelm. Foto: Janne Næss

Efter onlinedebatten – Magnus Anshelm, vd på MMS, förklarar vad det är som gäller och vad som är viktigast att hålla koll på som annonsör.


Ämnen i artikeln:

MMS

Det har under den senaste tiden rått stor debatt kring tittarsiffror för online, inte minst efter att Peter Mackhé, chef för Sveriges Annonsörers KIA-index, riktade skarp kritik mot hur Expressen redovisar sina siffror på.

Även för mediehus som är med i MMS fullt ut (det är bara Expressens reklamdel som redovisas i MMS) så varierar sättet i hur siffrorna presenteras även bland andra aktörer.

Så vad är då egentligen rätt och fel när det kommer till hur publicisterna redovisar sina onlinesiffror?

Magnus Anshelm, vd för MMS, säger att det finns tre officiella mått som alla aktörer har rätt att använda sig av och som har accepterats av alla.

– Det första är ”startade strömmar”, vilket motsvarar impressions på reklamsidan, säger han och fortsätter:

– Det andra måttet är ”onlinerating” som belyser hur många strömmar som har varit igång vid varje enskild tidpunkt. Det i relation till hur långt ett program har varit. Som exempel kommer en sändning som Vasaloppet ha en låg rating eftersom det är ett snitt på varje enskild minut för hur många som kollar, medan loppet kommer ha en ganska så hög räckvidd. Det tredje måttet är tittartid.

Vad bör annonsörer titta på?

– I dagsläget är det impressions. Sedan kan varje enskilt medieföretag lyfta fram rating som ett säkrare mått förstås för en impression handlar om en startad ström. Sedan finns det complete impression, att reklamfilmen har gått från början till slut. Hade jag varit annonsör eller arbetat på mediebyrå så hade jag fokuserat på complete impression, säger Magnus Anshelm.

Hur ser du på den debatt som pågått om mätningar av rörligt?

– Den är viktig. Både den som handlar om transparens och den som handlar om enlighet av användning av MMS-valutan. Man kan använda olika begrepp men ändå vara transparent. Båda diskussionerna är jätteviktiga. De som är med i MMS onlinevideovaluta förhåller sig också till den. Det har alltid varit så att man lyfter fram de siffror som talar för ens egen sak, men jag har inte sett att någon har missbrukat MMS onlinevideovaluta. Det gläder mig för att det betyder att man sluter upp bakom den.

Magnus Anshelm påpekar även att det inte är MMS uppgift att komma med några pekpinnar kring hur MMS siffror används.

– Vårt uppdrag är att etablera en onlinevideovaluta och en total valuta. Sedan är det köparna och säljarnas uppgift att säkerhetsställa att den kan användas i transaktioner på ett tillförlitligt sätt. Vi kan aldrig ta på oss rollen att vara någon slags ratingpolis. Egentligen är det i slutändan annonsörerna och mediebyråernas uppgift att kontrollera siffror, och det är extremt svårt för annonsörer att ha den här kollen, men väldigt viktigt då det är stora investeringar det handlar om.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MMS

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.