Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

MMS inför paneldata för online video

Publicerad: 20 maj 2021, 11:45

Införandet av den nya datamodellen innebär även att MMS är ett steg närmare en totalvaluta.

Foto: Getty Images / Janne Næss

MMS släpper ny modell för att beräkna räckvidd för online video. Det innebär att räckviddstalen för online video och tv blir rakt av jämförbara. ”Nu jämför man äpplen mot äpplen”, säger Magnus Anshelm, vd på MMS, till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

MMS

MMS har tillsammans med Gfk utvecklat en ny modell för att beräkna räckvidd och målgrupper för program och klipp via online video. Datan bygger numera på paneldata, alltså liknande mätmodell som finns för linjär-tv. Modellen går under namnet Audience ascription model (AAM). 

Införandet av den nya datamodellen innebär även att MMS är ett steg närmare en totalvaluta. 

– Redan 2017 släppte vi demografi på all online video men den har byggt på trafik och ingen ren paneldata, säger Magnus Anshelm, vd på MMS till Dagens Media och fortsätter:

– Med den nya modellen innebär det jämförbara räckviddstal för alla programtitlar mellan linjär-tv och online video. Nu jämför man äpplen mot äpplen. 

Panelen för online video och panelen för tv består dock av två separata paneler.

– Vi har inte en gemensam panel, vilket är nästa steg att gå mot. Under tiden får man bygga en sannolikhetsmodell för att jämföra online video-datan med tv-datan.

Hur långt ifrån är MMS från att få en totalvaluta på plats?

– Mätmässigt skulle jag säga att vi kommer kunna ha det på plats vid halvårsskiftet nästa år. En central fråga är att det blir en omställning för hela branschen. Så det måste till en gemensam överenskommelse inom hela branschen om vi ska gå över till en totalvaluta, eller köra en tv-valuta, en online video-valuta och en totalvaluta. 

Dagens Media har tidigare även rapporterat om att MMS är nära att sluta ett avtal med en ny mätleverantör. Det nya avtalet är fortfarande inte på plats men befinner sig i en slutfas. 

– Jag bedömer att det kommer vara officiellt inom tre veckor, säger Magnus Anshelm. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MMS

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.