Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Minus för TV4 i Q1 – skriver ner sporträttigheter

Publicerad: 22 april 2020, 05:59

Telias affärsområde TV & Media, som bildades efter köpet av TV4 och Bonnier Broadcasting, redovisar ett negativt rörelseresultat för Q1 – och fallande intäkter.


Ämnen i artikeln:

TV4TeliaCoronavirusetC More

Eftersom det är ett helt nytt affärsområde för Telia så finns det i delårsrapporten inga jämförelsetal med föregående år, men Telias tillförordnade vd och koncernchef Christian Luiga säger i en kommentar att intäkterna har fallit med 8 procent.

– Trots detta så har både TV4 och MTV lanserat flertalet serier och format, som exempelvis ”Bäckström”, med totalt 1,8 miljoner tittare och ett nyslaget tittarrekord på våra digitala plattformar. Populariteten vad gäller detta innehåll har resulterat i en ökad marknadsandel, framför allt på digitala plattformar, där vår marknadsandel ökade med 4 procentenheter i Sverige jämfört med första kvartalet 2019 och även Finland visade på en ökning, fortsätter han. 

– Vår redan starka marknadsposition har därför stärkts ytterligare trots att den största tv-distributören i Sverige valt att utesluta delar av vårt innehåll till sina kunder. Uppskattningsvis kommer vi att dra fördel från den här stärkta positionen efter att marknaderna återgår till mer normala förhållanden.

LÄS ÄVEN: Com Hems tittare blir utan flera TV4-kanaler  

TV & Media omsätter i Q1 totalt 1 993 miljoner kronor och gör ett negativt resultat (EBITDA) på 1 miljon kronor. Rörelseresultatet landar på negativa 200 miljoner kronor.

Affärsområdet TV & Medias resultat för Q1, 2020.

Som Dagens Media tidigare har berättat gick Telia i mars ut med en vinstvarning på grund av minskade intäkter i TV & Media. TV4 gjorde förra året en vinst på 1,5 miljarder kronor (EBITA). Nu räknar Telia istället med att vinsten hamnar på 0-0,5 miljarder kronor.

På grund av inställda sportevenemang väljer Telia nu att göra nedskrivningar. Film- och programrättigheter skrivs ner med 260 miljoner kronor under Q1, varav 202 miljoner kronor i TV & Media och 58 miljoner kronor i Finland gällande Liiga.

LÄS ÄVEN: Ingen sport – så styr tv-husen om 

Samtidigt förväntar bolaget sig att bli kompenserade för de inställda sportevenemangen, skriver man i delårsrapporten:

”Dock var det ingen väsentlig nettoeffekt på EBITDA från nedskrivningen av sporträttigheterna i det första kvartalet 2020 på grund av de motverkande effekterna från förväntad kompensation och lägre kostnader från sporträttigheter där evenemang och säsonger har skjutits upp. Förhandlingar om ytterligare kompensation för inställda och uppskjutna sportevenemang och säsonger pågår och kommer att fortsätta. Ledningens bedömning är att den förväntade kompensationen kommer att täcka minskningen av sporträttigheternas värde.”

Samtidigt har tittandet ökat på TV4:s plattformar, enligt rapporten. Under det första kvartalet ökade det linjära tittandet på TV4 med i genomsnitt 5 procent. I mars var ökningen hela 10 procent.

”Vidare har intresset för TV4 Play ökat betydligt och den tid kunderna nyttjade tjänsten steg med cirka 50 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Den primära orsaken till det ökade tittandet är ett större intresse för nyhets- och aktualitetsprogram på grund av COVID-19, men effekten syns också inom andra format då tittarnas vanor förändrats i en tid när människor spenderar mer tid hemma.”

Trots det ökade tittandet växer inte streamingtjänsten C More. Enligt rapporten minskade antalet betalda abonnemang för SVOD med 31 000 stycken under kvartalet.

LÄS ÄVEN: Så står sig radio och linjär-tv i coronakrisen 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4TeliaCoronavirusetC More

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev