Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Miljonböter för TV4

Publicerad: 22 Februari 2011, 14:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

Ett tungt bakslag drabbar TV4, som döms för att ha visat smygreklam och otillåtna sponsringsmeddelanden.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenTV4

Det var i december 2009 som Länsrätten dömde TV4 till miljonböter för sponsringsmeddelanden som bröt mot radio- och tv-lagen. TV4 valde att överklaga domen till Kammarrätten, som nu alltså avslår överklagandet.

"Kammarrätten instämmer i länsrättens slutsats att meddelandena inte varit tillåtna enligt gamla radio- och TV-lagen och finner att de även utformats i strid mot reglerna i 7 kap. 7 § nya RTL. Det finns därför grund för att ålägga TV4 att betala en särskild avgift för sändningen av meddelandena".

Därmed måste TV4 betala 1 050 000 kronor till staten.

Ärendet fick sin början när Granskningsnämnden anmälde TV4 för att ha visat smygreklam för flera företag. Bland annat handlar det om oddsangivelser från Svenska spel och ATG.

Skyltarna har enligt Granskningsnämnden visats "på ett sådant sätt att fokuseringen på speltjänsterna gick utöver vad som skulle kunna motiveras av ett informations- och underhållingsintresse."

Förutom Svenska spel och ATG ska TV4 även ha gynnat McDonalds och bredbandsoperatören Ice.net.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.