Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Miljonböter för TV4

Publicerad: 20 Mars 2012, 06:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:29

TV4 tvingas till böter på 1 miljon kronor efter att ha sänt en mängd bakom kulisserna-program om filmen Göta Kanal 3.


Ämnen i artikeln:

TV4

Granskningsnämnden yrkade på an avgift på hela 2 miljoner kronor, men Förvaltningsrätten sänker nu beloppet till 1 miljon kronor.

Det var i december 2009 och januari 2010 som de två programmen sändes i TV4 Plus. Dessutom sändes kortare versioner vid 35 tillfällen i TV4 och vid 41 tillfällen i TV4 Plus.

Enligt Granskningsnämnden så har man tidigare granskat liknande bakom kulisserna-program i TV4.

”Det måste ha stått klart för TV4 att särskild försiktighet ska iakttas så att program om filmer och filminspelningar inte fokuserar på produkten i så hög grad och i den omfattning som nu skett”, skriver Granskningsnämnden i sitt yrkande.

”I de aktuella programmen gavs genomgående en okritiskt positiv bild av den upplevelse som väntade filmens tittare. Begreppet säljfrämjande får inte ges en sådan snäv tolkning att det endast avser direkta uppmaningar till inköp eller hyra av varor eller tjänster”.

Enligt TV4 ska dock programmen anses som kulturbevakning som motiveras av det ”stora informations- och underhållningsintresse som finns kring filmen i sig, karaktärerna och skådespelarna”.

TV4 hävdar också att programmen inte ger någon direkt uppmuntran till att köpa en biobiljett till filmen.

Förvaltningsrätten går dock på Granskningsnämndens linje och anser att TV4 gjort sig skyldiga till otillbörligt kommersiellt gynnande.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.