Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Medierna kallar tillbaka sina reportrar

Publicerad: 15 Mars 2011, 14:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Flera medier har nu valt att dra tillbaka sina reportrar från de utsatta områdena i Japan. "Vi vet inte riktigt om vi kan lita på den information som myndigheterna lämnar ut", säger SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist.


Efter den senaste utvecklingen i Japan har SVT nu beordrat tillbaka sina reportrar från de mer drabbade områdena till Tokyo.

– Vi vill inte riskera att våra team fastnar i de utsatta områden eftersom det råder en stor brist på bränsle norr om Tokyo, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på Sveriges Television.

SVT har just nu tre team i Japan. Två av dem befinner sig tolv mil norr om Tokyo i Utsunmiya. I morse beordrades de om att dra sig tillbaka till Tokyo.

– Vi är i kontakt med våra nordiska grannländer. Vi på SVT och YLE väljer att ha reportrar kvar i Tokyo, medan NRK och DR har beslutat om att tills vidare dra tillbaka sina repotrar ur landet.

En bidragande orsak till beslutet är den osäkerhet som råder kring hur pålitlig informationen från de japanska myndigheterna är.

- Vi vet inte riktigt om vi kan lita på den information som myndigheterna lämnar ut, säger Ingrid Thörnqvist.

Samma bedömning gör man på TV4 Nyheterna, som i dagsläget har två team på plats i Japan.

Det ena teamet - bestående av Elisabeth Frerot och Staffan Ahlström – befinner sig just nu på den hårt drabbade östkusten.

Men planen är att de snart ska återvända till Akita, för att därefter flyga hem via Osaka till New York, säger Jonas Gummesson, biträdande nyhetschef på TV4 Nyheterna. TV4 Nyheterna fortsätter dock sin bevakning från Tokyo, med Rolf Porseryd och Ulf Jakobsson.

- Det är för att de har varit där ett tag nu och börjar känna sig trötta. Det andra teamet stannar enligt plan kvar tills slutet av veckan, säger han och menar att de kontinuerligt bedömmer säkerhetsläget.

– Dels rör vi oss i Tokyoområdet, dels gör vi en kringgående rörelse norrut för att komma till kusten, just på grund av kärnkraftsolyckan.

Hur Expressen ska hantera situationen vill editionschefen Leif Kasvi inte detaljerat säga.

– Men vi kommer inte att utsätta vår personal för några som helst faror. Vi försöker väl på alla upptänkliga sätt se till så att de är så säkra som det bara går. Sen måste man ju komma ihåg att Japan är stort.

På Aftonbladet har ännu inget beslut tagits. Magnus Ringman, administrativ redaktionschef, säger dock att de för tillfället diskuterar läget.

Även TT har valt att kalla tillbaka sin korrespondent.

Ardalan Samimi

Tonchi Percan

linnea.kihlstrom@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.