Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Medieprofessorn: SVT brister i mångfald

Publicerad: 15 Juli 2011, 06:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:04

Anklagelserna om att SVT har blivit mer kommersiellt stämmer inte. Däremot minskar bredden i programutbudet. Det visar en ny rapport av medieprofessorn Kent Asp.


Ämnen i artikeln:

MTGSVT

I våras anklagade MTG:s vd Manfred Aronsson SVT för att ha blivit för kommersiella och satsa för mycket på lätt underhållning i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det stämmer inte. Tvärtom är det faktautbudet som ökar mest.

Enligt rapporten ”Svenskt tv-utbud 2010”, som Myndigheten för radio och tv presenterar i dag, ökade SVT:s faktatimmar mer än underhållningen förra året.

"Utbudet i SVT blir betydligt mer informationsinriktat", skriver rapportens författare, journalistikprofessorn Kent Asp, i en presentation av rapporten på DN Debatt i dag.

Han tror att missuppfattningen att SVT blir alltmer underhållningsinriktat beror på den massiva mediebevakningen av framgångsrika underhållningsprogram.

”Den omfattande publiceringen kring framgångsrika program gör att såväl kritiker som politiker uppfattar SVT som mer 'kommersiellt'", skriver han.

Kent Asp har även undersökt den "genremässiga bredden" i Sveriges tv-utbud.

Enligt rapporten har bredden och mångfalden i public services, såväl som de kommersiella kanalernas program, minskat kraftigt de senaste åren, enligt rapporten.

Trenden är tydlig inom alla genrer.

"Utmaningen som public service står inför är kanske därför inte kritiken mot att utbudet blir alltmer underhållningsinriktat, utan att utbudet inte är lika varierat och uppvisar samma mångfald som förr", skriver Kent Asp.

SVT:s vd Eva Hamilton är glad över att rapporten svart på vitt konstaterar att SVT inte har kommersialiserats.

- Det är svårt att bemöta påståenden om att det pågår en "kommersialisering" av SVT:s programutbud, eller om att vi ökat andelen underhållning på bekostnad av andra programsorter, säger hon i en kommentar till rapporten.

– Men då är det tillfredsställande att nu kunna hänvisa till de vetenskapliga mätningarna av det svenska tv-utbudet, som visar att balansen i SVT mellan informationsinriktade program och underhållning är ganska konstant år efter år.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MTGSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.