Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Mediebyråernas krav på SBS Discovery

Publicerad: 27 Augusti 2013, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:36

Mediebyråerna fruktar att SBS Discovery kommer att försöka sälja sina kanaler i en tvingande paketlösning. Ett hårt kritiserat förfarande som koncernen redan har smygstartat i Norden. "Bundlingstänket är ett stort, gigantiskt kliv åt helt fel håll", säger Patrick Wallin, tv-chef på Mediacom.


Fem månader har gått sedan Discover­y Communications köp av SBS nordiska verksamhet blev klart.

Nu har koncernen, bestående av tio olika kanalvarumärken, flyttat ihop i gemensamma lokaler på Rådmansgatan i Stockholm, och en gemensam säljavdelning har skapats under ledning av intäktsdirektören Sami Vikback.

Trots det vägrar SBS Discoverys chefer fortfarande att svara på hur bolaget ska agera mot sina kunder, bestående av annonsörer och mediebyråer.

En som nyligen har diskuterat frågan med SBS Discoverys ledning är Mikael Ekelöf, tv-chef på Starcom.

– De säger att de inte är klara ännu, men det verkar som om de får mandat att göra det som är bäst för den lokala marknaden. Mitt budskap till dem är att ha en flexibel produkt, säger han.

Patrick Wallin på Mediacom är övertygad om att SBS Discovery kommer att försöka sälja sina kanaler i paket.

– Om de får chansen så kommer de säkert att försöka göra det, men jag hoppas såklart att de även kommer erbjuda kunderna att köpa kanalerna separat, säger han.

Enligt Wallin har den nya tv-jätten redan börjat paketera ihop sina kanaler i övriga Norden. Något som bekräftas av SBS Discoverys presstalesman Kalle Dixelius.

– Vi säljer redan nu ett sampaketerat erbjudande som vi kallar ”Combo”. I slutet av september återkommer vi med detaljer för hur hela vårt erbjudande ser ut, säger han.

Bundling innebär att reklamköparens kostnad för en rating blir densamma oavsett på vilken kanal den levereras. Tv-bolagen kan därmed ta ut ett högre pris för sina mindre kanaler, samtidigt som de med större enkelhet kan flytta kampanjer till de kanaler där det finns ledig plats.

För annonsörer och mediebyråer minskar flexibiliteten och möjligheten att placera reklamen i de kanaler där den ger bäst effekt.

– Du får ett gäng kontakter bara, räckvidd och frekvens blir ”as it falls”. Man köper en målgrupp, sen får man lite vad som helst. Då blir det fånigt att prata om olika profiler på kanalerna, säger Patrick Wallin.

Han säger att det är som att tappa ratten när man kör bil, eller som att gå in på Ica och köpa en färdigpackad matkasse – utan att veta vad det är i den.

Han tror att SBS Discovery skjuter sig själva i foten om de inte lyssnar.

– Det är lite som att kissa på sig när det är kallt ute. Det blir varmt en stund, sen blir det jäkligt otäckt.

Senast tv-marknaden präglades av bundlingsbråk var 2009, då flera mediebyråchefer gick ut i Dagens Media och kritiserade MTG:s paketering av TV3 och TV6. På senare tid har MTG valt att bli mer smidiga.

– De börjar backa och bli mer flexibla i hur de säljer och paketerar. Utvecklingen går mer åt att skräddarsy och anpassa, säger Mikael Ekelöf.

Patrick Wallin:

– Om man ser konkurrensfördelar genom att ge lite mer av det som annonsörer vill ha, så är det aldrig fel. MTG brukar vilja tjäna pengar.

De svenska mediebyråerna investerade 5,4 miljarder kronor i tv under 2012, en ökning med nästan 5 procent. Under 2013 har tv-marknaden varit svalare, till följd av högre reklampriser i kombination med lägre efterfrågan.

– Det är inte längre samma hets och tryck som vi haft tre år i rad. Vi tror att tv kommer att backa något sett till helåret, med 1–2 procent ungefär, säger Mikael Ekelöf.

De senaste årens långvariga, extrema efterfrågan på tv-reklam får vi aldrig få se igen, tror Patrick Wallin:

– Nu befinner vi oss i en konjunktursvacka, men det finns en strukturell del också, som är beteenderelaterad.

News Pilot

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.