Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Medge sålt till Luxemburg – ägaren tiger

Publicerad: 16 September 2013, 06:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:34

Det tysta har Peter Liljestrands Medge Consulting sålts till ett Luxemburgbaserat investmentbolag. Dagens Medias kartläggning av Medge leder till en strokeskadad 78-åring i Umeå.


Ämnen i artikeln:

Canal PlusPremier League

– Jag blev ombedd att sitta med i styrelsen, säger han till Dagens Media.

Medge Consulting, med Canal Plus tidigare sportchef Peter Liljestrand i spetsen, satte sig på kartan med Nordens mest omtalade rättighetsaffär då man knep rättigheterna till Premier League i Norden.

En rättighet som senare styckades upp och såldes till MTG i Sverige, vilket blev ett dråpslag för Peter Liljestrands tidigare arbetsplats Canal Plus (nuvarande C More).

Affären blev också symbolen för det krig om attraktiva sport­rättigheter mellan Sveriges stora tv-aktörer som ledde till en omfattande prisstegring.

Samtidigt som Discoverys köp av SBS (med Kanal 5 och Kanal 9 i portföljen) bäddar för ökad konkurrens om rättigheterna ser bedömare som Dagens Media har talat med tecken på avmattning.

– Det blir mindre kapital tillgängligt för dem som köper innehåll på grund av den vikande konjunkturen. De pengar som finns koncentreras till de riktigt stora rättigheterna, säger Max Kållberg, vd för IEC in Sports.

Bolaget, som främst handlar med rättigheter för tennis, golf och ett antal andra rackets­porter, lämnar ett otroligt tungt 2012 bakom sig, kan Dagens Media  berätta.

Förlusten landade på hela 95 miljoner kronor, vilket kan ställas mot omsättningen på 235 miljoner kronor. Förlusten ska bero på att ”betydande förlustprojekt” bokförts i sin helhet under 2012.

– Det beror på att den tidigare ledningen gjorde en stor felbedömning gällande en stor rättighet förknippad med VM i fri­idrott, säger Max Kållberg.

Han hoppas att bolaget nu ska nå break even under 2013, för att kunna gå med vinst under 2014. Men rättighetsbranschen, som omgärdas av anklagelser om mutor, kartellbildning och dunkla affärer, är ett vågspel. Det kan gå väldigt fort uppåt – och lika fort nedåt – då beloppen rättigheterna köps in för är enorma.

Hur Peter Liljestrands och Tim Smarts Medge Consulting går är i dagsläget omöjligt att sia om för utomstående. Bolaget har i det tysta genomfört en något märkligt manöver, där det bolag som rättighetshandeln tidigare bedrevs i har sålts och bytt namn till ”Chindit leasing AB”. Som enda ordinarie styrelseledamot sitter en 78-årig före detta konkursförvaltare hemmahörande i Umeå. Han hävdar sig inte veta något om bolaget. Dessutom har han nyligen fått en stroke, så minnet är dåligt.

– Jag vet inget om bolaget, förutom att jag blev tillfrågad om att sitta med i styrelsen. Det var en jurist som frågade mig och vad jag förstod var det ett bolag som hade problem, säger han.

Chindit Leasing ägs i sin tur – via en lång kedja av bolag som saknar omsättning – av ett Luxemburgbaserat investmentbolag. I sin tur ägs det av Bolaget Alto Invest, kontrollerat av en 69-årig svensk affärsman skriven i Alicante, Spanien.

På Medge vill man inte berätta om anledningen till affären.

– Vårt tidigare bolag är sålt. Men bakgrunden till det stannar inom våra väggar, säger Per Landerbor­n, finanschef på Medge Consulting Sports.

Bolaget var bland annat med och koordinerade den stora Premie­r League-affären där Viasat säkrade rättigheter för ytterligare tre år. Till skillnad från förra gången tecknade rättighetsinnehavaren avtal direkt med Viasat istället för med Medge.

– Det fanns ett önskemål från rättighetsinnehavaren att ligga närmare broadcastern. Men vi var med och koordinerade den dealen, säger Peter Liljestrand.

Han uppger att Medge ”går bra” beroende på sin kunskap om tv-branschen, förtroendet hos rättighetsinnehavare samt lokalkännedom. Samtidigt ser Peter Liljestrand tecken på avmattning på den tidigare så glödheta rättighetsmarknaden.

– Priserna på vissa av de allra största rättigheterna fortsätter att gå upp, men i övrigt sker det en viss avmattning. C More har uppenbara problem och en del misslyckade rättighetsförvärv bakom sig som de gjort på egen hand.

C Mores förestående försäljning, där Viasat uppges vara en av spekulanterna, kan få mycket stora effekter för den svenska marknaden.

– När en av de viktigaste aktörerna på marknaden själv håller på och flyttar runt och säljer rättigheter, och står inför en kollaps, innebär det att marknaden kommer att minska, säger Peter Liljestrand.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Canal PlusPremier League

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.