Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Medarbetarna lämnar protestlista till Nyhetsbolaget och Göran Ellung

Publicerad: 13 Juni 2012, 12:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:19

De lokala tv-stationerna inom Nyhetsbolaget lämnar in en protestlista till vd:n Göran Ellung. ”Många medarbetare känner sig överkörda”, säger Gabriel Djärf, Journalistförbundets representant i klubbstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Göran EllungNyhetsbolagetTV4-gruppen

Protestlistan lämnades in tillsammans med ett brev direkt riktat till Göran Ellung och Nyhetsbolagets ledning i måndags kväll, vilket innebär att Göran Ellung hade den på sitt bord senast i tisdags.

Bakgrunden till protesten är de kraftigt försämrade villkor som medarbetarna får när TV4 flyttar personalen över till det nystartade Nyhetsbolaget. I måndags valde TV4-ledningen att ensidigt avsluta förhandlingarna med facket om ett nytt kollektivavtal, och därmed införa det försämrade etermedieavtalet.

– Namnlistan är ett initiativ från de anställda som känner ilska och uppgivenhet kring det som Nyhetsbolaget vill göra med våra villkor. Det har varit mycket debatt i TV4-huset, men vi på de lokala stationerna vill också göra vår röst hörd, säger Gabriel Djärf, representant i klubbstyrelsen som till vardags arbetar på lokalstationen i Jönköping.

Exakt hur många anställda som har skrivit på protestlistan vet inte Gabriel Djärf, men han tror att en majoritet av de cirka 150 anställda på lokalstationerna har skrivit under.

Framför allt vänder de anställda sig mot försämringen av OB-villkoren.

– Många på lokalstationerna jobbar mycket på obekväma arbetstider och vi har tidigare haft hyfsade OB-villkor. Men nu vill ledningen försämra dem för att spara pengar.

Enligt Gabriel Djärf innebär de försämrade OB-villkoren att en person på ett normalt schema förlorar 1000-3000 kronor i månaden i reallön.

– Det är ju ingen grundlönesänkning, men som våra arbetstider ser ut så blir det så mycket mindre i månaden.

Gabriel Djärf har ännu inte fått några reaktioner från Göran Ellung angående protestlistan.

– Många medarbetare känner sig överkörda. Vi förväntas prestera och vara lojala, och dessutom tar nya TV4 News mycket resurser från våra redaktioner, så många känner att ”varför ska man bry sig”.

Dagensmedia.se har sökt Göran Ellung.

Så lyder protestbrevet

”Göran Ellung och Nyhetsbolagets ledning,

Vi kan inte acceptera en försämring av våra villkor. Husavtalets nivåer för OB, arbetstidsförkortning med mera måste ligga kvar på minst samma nivå som tidigare.

Det är inte rimligt att företaget ska spara genom att försämra arbetsvillkoren och ge medarbetarna mindre pengar i lönekuvertet samtidigt som koncernen visar gott resultat. Det ni försöker genomföra är skamligt och upprörande och ni har inte personalen med er på några former av negativa förändringar. 

Förstör inte arbetslusten på Nyhetsbolaget!”

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.