Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Rörligt

Mats Qviberg fick rätt - SvD fälls av PO

Pressens Opinionsnämnd klandrar Svenska Dagbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed. Det beslutet kom idag. Finansmannen Mats Qviberg får nu alltså rätt.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se


Publicerad: 08 Februari 2016, 16:36
Uppdaterad: 09 Februari 2016, 15:45

Mats Qviberg får nu rätt av PO.

Den 18 mars 2015 publicerade Svenska Dagbladet en artikel i sin näringslivsdel som hade rubriken "HQ polisanmäler Qviberg med son". Artikeln puffades även på SvD Näringslivs förstasida med rubriken "Qviberg med son anmäls av HQ". Artikeln publicerades på tidningens hemsida den 17 mars 2015.

Mats Qviberg och hans son hade polisanmälts för att ha farit med osanning. Som mest riskerade sonen åtta års fängelse.

”Halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare. Jag kan inte annat än att beklaga Mats Qvibergs öde”, sade Christer Sandberg ordförande för HQ till Svenska Dagbladet. Detta citat låg bakom Mats Qvibergs anmälan till PO. Mats Qviberg pekade på fem punkter i sin anmälan mot SvD.

  • Att han har framställts som lögnare.
  • Att han är vansinnig, dvs sinnessjuk.
  • Att han är brottslig.
  • Att han skulle utnyttja sin son för att denne skulle ljuga för anmälarens räkning, dessutom i ett rättsligt sammanhang.
  • Att tidningen inte har sökt honom för en samtidig kommentar.

SvD har bestridit Mats Qvibergs klagomål och menar att upprepade försök gjorts att kontakta honom. Vidare menar tidningen att citatet ”Halvt vansinnig…” syftar till en välkänd språkgroda från Erik XIV. PO menar att det inte framkommer i texten att det är en språkgroda och förstår inte i vilket sammanhang språkgrodan skulle användas.

PO anser också att de anklagelser och påståenden i den anmälda artikeln, speciellt påståendet "Halvt vansinnig" gör det svårt för Mats Qviberg att försvara sig emot.

Den samlade bedömningen från PO pekar på att Mats Qviberg utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada och av den anledningen kan Svenska Dagbladet inte undgå pressetiskt klander.

Pressens opinionsnämnd bekräftar PO:s bedömning.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.