Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Mats Knutson: "Frågan om journalisters politiska hemvist är grovt överskattad"

Publicerad: 23 April 2014, 06:55
Uppdaterad: 11 Maj 2018, 06:58

Kent Asp kallar Mats Knutsons kritik för "korkad". Nu förtsätter bråket om undersökningen om journalisternas partisympatier.


Turerna kring undersökningen ”Journalistkårens partisympatier” fortsätter. Igår berättade Dagens Media om Mats Knutsons blogginlägg, där hård kritik riktas mot Kent Asps undersökning.

Journalistforskaren, som menar att kritiken är obefogad, valde under gårdagen att slå tillbaka mot SVT-journalisten.

För Dagens Media berättar nu Mats Knutson om varför han valde att skriva blogginlägget.

– Bakgrunden till mitt blogginlägg är att vi journalister får undersökningen i öronen dagarna i ända, då folk som menar att vi gynnar de röd-gröna partierna använder undersökningen som bevis, säger han.

Att rikta kritik mot Kent Asps forskning var aldrig något självändamål med inlägget, uppger han.

– Jag vänder mig egentligen inte emot honom, utan mot hur hans undersökning tolkas och används för att angripa journalister. Min absolut viktigaste poäng är att det inte finns några belägg för att journalister gynnar eller missgynnar några partier. Forskningen som har gjorts kring det, och som går långt tillbaka i tiden, har visat att det inte finns något systematiskt i gynnandet av partier. Det faktumet gör att frågan om journalisters politiska hemvist är grovt överskattad, säger Mats Knutson.

I blogginlägget vänder sig Mats Knutson även mot urvalsmetoden, och att endast 93 personer från SVT har besvarat enkäten. Kent Asp förklarade urvalet med att SVT och SR utgör 16 procent av hela urvalet, vilket är samma procentsats som dessa journalister utgör av alla journalister i förbundet. Mats Knutson är fortfarande skeptisk till att det är tillräckligt för att dra säkra slutsatser från.

– När det gäller undersökningen i sin helhet vänder jag mig inte emot så mycket förutom att materialet till viss del redovisas genom att brytas ner i väldigt små delar. Även om det går att dra säkra slutsatser från mätningen så kan man inte bryta ner resultatet i alldeles för små undergrupper, som i det här fallet med drygt 90 svarande från SVT.

Kent Asp verkar tycka att det går?

– Det står honom helt fritt att tycka, men jag är inte säker på att andra forskare skulle hålla med honom. Huvudproblemet är dock inte andelen svarande, utan att vi inte vet vilka journalister som har svarat. Jag har jobbat med politisk bevakning länge, och jag vet att många av mina kollegor inte svarar på dessa enkäter.

LÄS OCKSÅ:

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.