tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Maria Sveland utreds för att ha fotat i rättssal

Publicerad: 13 december 2021, 07:22

Journalisten Maria Sveland utreds för att ha brutit mot fotoförbudet.

Foto: Carl Johan Erikson

Maria Sveland, som tillsammans med Cissi Wallin har gjort ”De rättslösa”, utreds för brott efter att hon ska ha fotograferat en målsägande under en rättegång som rörde grovt förtal.

Ämnen i artikeln:

metooCissi WallinSVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


När SVT valde att köpa en visningsrätt av Cissi Wallins och Maria Svelands dokumentär ”De rättslösa” väckte det faktum att Cissi Wallin har dömts för grovt förtal samt nu utreds för förtal kraftig intern kritik på tv-huset.

Nu står det klart att även Maria Sveland utreds för brott. Det rapporterar Svenska Dagbaldet. Brottet ska ha skett under en rättegång där en kvinna stod anklagad för grovt förtal i Stockholms tingsrätt i våras. Ett brott kvinnan senare dömdes för.

Under tingsrättsförhandlingen ska Maria Sveland från åhörarbänken ha smygfotograferat den man som kvinnan har pekat ut som våldtäktsman. Efter att Maria Sveland tagit bilden ska hon ha spridit den på sitt sociala medier-konto där hon har 18 000 följare. I samband med spridandet ska hon också ha nämnt dokumentären ”De rättslösa”.

Att fotografera inifrån en rättssal är olagligt. Fotograferingsförbudet finns dels till för att – som i det här fallet – skydda brottsoffer, dels för att rättsprocessen inte ska störas. Sedan ett år tillbaka är det också olagligt att sprida bilderna, undantag görs dock för grundlagsskyddade medier.

I dag är bilden borttagen och Maria Sveland har avböjt att kommentera händelsen för SvD. Dagens Media söker Maria Sveland.

LÄS OCKSÅ: Kritik mot Cissi Wallins och Maria Svelands dokumentär – så är läget i rättsfallen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev