Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

”Mångfald är bättre än monopol”

Publicerad: 31 Januari 2011, 10:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:23

TV4-gruppen utmanar SVT inom vintersport och säkrar flera stora rättigheter framöver.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4-gruppenHans PekkariTV4

SVT har nått stora tittarframgångar med programmet ”Vinterstudion”, som följer de svenska vintersportstjärnornas framgångar. Nu ger sig TV4-gruppen in i tittarmatchen. Redan nästa vecka börjar TV4 för första gången att sända ett alpint VM och flera stora vinterrättigheter är i hamn för kommande säsonger.

– SVT länge har haft i det närmaste monopol på att sända vintersport, men nu får vi möjlighet att sända en del av det stora utbudet av vintersport. Det är väldigt kul för oss och förhoppningsvis även för tittarna. Mångfald brukar vara bättre än monopol, säger Hans Pekkari, sportchef för TV4-gruppen.

Det är TV4-gruppens inträde 2004 i Europeiska Radio- och tv-nämnden, EBU, som börjar ge utdelning först nu eftersom rättighetskontrakten ofta har lång löptid. SVT, som tidigare var ensam medlem i EBU, behöver nu förhandla med TV4-gruppen om rättigheterna.

TV4-huset har bland annat lagt vantarna på världscupen och VM i skidskytte 2011-2012 samt längdskid-VM 2013, medan SVT sänder skid-VM i Sverige 2015.

– För övrigt är det antal ytterligare rättigheter i paketet från EBU. Vi diskuterar just nu om hur vi ska fördela dem med SVT, men det är inget klart än, säger Hans Pekkari.

Ska ni kontra med ett eget ”Vinterstudion” nästa år?

– Det här är väldigt nytt för oss. Vi kommer att se över hur vi ska jobba med rättigheterna, vilka som ska jobba med dem och vilka kanaler de ska gå i. Vi har ju lite tid på oss.

TV4-gruppen äger sedan tidigare rättigheterna till alpina världscupen i Österrike och längdvärldscupen i Finland eftersom de avtalen har legat utanför EBU och varit tillgängliga.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.