Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Mångåriga nyhetsankaret lämnar tv-rutan för att styra bakom kameran

Publicerad: 6 juli 2021, 11:51

Linda Nilarve, känd från bland annat Rapport, Aktuellt och Helgstudion, är ny redaktör för Rapport.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

För tio år sedan tänkte SVT-programledaren Linda Nilarve för första gången att hon skulle vilja arbeta som redaktör på Rapport. I år blev jobbet ledigt – och nu står det klart att det tillfaller henne.


Ämnen i artikeln:

SVT

Rapports mångåriga medarbetare Linda Nilarve slutar som programledare. I stället tar hon plats bakom kameran för att i egenskap av redaktör styra innehållet i nyhetsprogrammet.

– Jag känner mig väldigt glad och naturligtvis förväntansfull. Det här har jag sett fram emot länge. Just nu känner jag mig helt överväldigad av allt stöd, alla gratulationer och fina ord som strömmar in, säger hon till Dagens Media.

Linda Nilarve kom till SVT 1999. Genom åren har hon – förutom att hon har programlett Rapport – också arbetat på Aktuellt, Godmorgon Sverige, Helgstudion och på flera av SVT:s ekonomiprogram. Det senaste året har också synts i Helgstudion och just nu arbetar hon som redaktör på Morgonstudion.

– Det känns som att jag har fått möjlighet att göra det mesta på SVT. Nu vill jag använda den erfarenhet och kompetens jag byggt upp under alla dessa år. Som person är jag nyfiken, vill lära mig nya saker och fortsätta att utvecklas – att jag kan fortsätta göra det här känns som en dröm, säger hon och fortsätter:

– Jag har länge flaggat för att jag vill lämna programledarstolen, men det är knappt någon som har trott att man gör det frivilligt. Men jag gör det, för jag vill verkligen det här.

Den 1 september kliver Linda Nilarve på sitt nya uppdrag. Hon efterträder Göran Larsson som går i pension.

– Det är nog tio år sedan jag första gången tänkte tanken att jag skulle vilja bli redaktör på Rapport. Men sedan har jag fått göra andra, roliga saker och det här är ingen roll som är ledig speciellt ofta.

Utnämningen av tjänsten föregick av en omfattande rekryteringsprocess.

– Det är inte för intet som rekryteringen har varit så mastig. Det känns som att jag har varit med i tio ultramaraton under våren.

Nu ser hon fram emot att ta sig an sitt nya jobb.

– Jag ser fler möjligheter än utmaningar med den här rollen. Men sedan är det alltid så att public service ifrågasätts från flera håll. Sett till det är vår stora utmaning att få in nya perspektiv till nyhetsjournalistiken och vara trovärdiga och relevanta. Vi har miljonpublik varje kväll. Det är förknippat med ett stort ansvar.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev