Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Man börjar bli lite varm i kläderna"

Publicerad: 21 December 2010, 13:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Fyra frågor till Claes Elfsberg, som i dag firar 40 år på Rapport.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var den 21 december 1970 som Claes Elfsberg kom in på Rapport som en ung praktikant. I dag, 40 år senare, är han ett av Sveriges mest kända nyhetsankare.

– Man börjar bli lite varm i kläderna, säger Claes Elfsberg.

Hur hamnade du på Rapport?

– Det var så enkelt som att jag gick på Journalisthögskolan i Stockholm, och hamnade där som praktikant. Jag skulle egentligen börja min praktik efter helgerna, en bit in på januari. Men jag tjatade mig till att få börja redan före jul, och det råkade bli just den här dagen.

Hur kommer det sig att du varit kvar så länge?

– Därför att jag, för det första blev erbjuden ett jobb efter själva praktiken. Sedan trivdes jag väldigt bra, det är ett fantastiskt ställe att vara på. Det är den bästa arbetsplatsen att vara på som journalist i Sverige.

– Jag hör dessutom till de som tycker att publikstorleken räknas. Det är ju roligare att presentera nyheter för många, än för få.

Vad har varit den mest minnesvärda nyheten?

– Jösses, det har hänt otroligt mycket under de här 40 åren. Jag tror att de få enskilt mest omskakande sakerna var nog mordet på den lovande statsministern Olof Palme och tsunamikatastrofen. Men det har varit hundratals, och åter hundratals stora nyhetshändelser under dessa år. Det är egentligen orättvist att försöka sätta in dem på ett slags rangordningsskala.

När du började var tv, radio och papperstidningen de enda nyhetskällorna. Vad har den nya tekniken betytt för journalistiken?

– Teknikutvecklingen har betytt oerhört mycket, det är ingen tvekan om det. Internet är en av de riktigt stora revolutionerna i modern tid. Vi har fått fler arbetsverktyg och fler distributionskanaler. Men i grunden är ju själva arbetet att göra tv-nyheter sig i likt. Min roll som nyhetsankare är ju i grunden väldigt lik som det var tidigare. Fast nu har jag bättre verktyg att jobba med, som datorn och internet.

Ardalan Samimi

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.