tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Magda Gads kraftiga kritik mot ”Min sanning”: ”Fick aldrig chansen att berätta något”

Publicerad: 6 december 2021, 06:59

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad och SVT:s Anna Hedenmo har delvis olika bild av vilka frågor som ställdes under gårdagens avsnitt av ”Min sanning”, men också om vilka frågor som bör ställas.

Foto: SVT

I gårdagens avsnitt av SVT:s djupintervjuprogram ”Min sanning” gästar Expressens utrikeskorre Magda Gad. Men kritiken har varit kraftig efter programmet.

Ämnen i artikeln:

ExpressenSVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På söndagskvällen klockan 20 sändes ”Min sanning” i SVT2. Veckans gäst, den hundrade i ordningen, var Expressens prisade utrikeskorrespondent Magda Gad.

Men Magda Gads bild är inte att hon fick ge sin berättelse utan att det blev programledaren Anna Hedenmos. Det skriver hon på Facebook.

Magda Gad är inte bara kritisk till att hon – som hon beskriver det – ”aldrig fick chansen att berätta något” utan även att hon fick frågor om sin barnlöshet samt om hur hon definierar sig sexuellt.

Men att Magda Gads sexuella läggning skulle ha kommit upp under intervjun tillbakavisas bestämt av Anna Hedenmo på Twitter:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Även Carin Ahlqvist, projektledare på samhällsavdelningen på SVT, har svarat på kritiken från Magda Gad om de frågeställningar som lyfts i programmet:

”Vi är uppriktigt sagt förvånade över att en så rutinerad och prisbelönt journalist som Magda Gad inte har större acceptans för prövande frågor”, skriver hon i ett mejl till TT.

Men inte heller Expressens redaktionschef Magnus Alselind tycker att ”Min sanning” lever upp till förväntningarna.

”Trots Anna Hedenmos löfte om att försöka ta med publiken är det som så ofta närhetsprincipen som vinner. Magda Gad får förklara varför det inte är krig i Sverige, instämma i att hon är en dalkulla och höra en introduktion om att hon var fitnessreporter (syftande på att hon var chefredaktör för en träningstidning för 20 år sedan). Och varför åkte hon inte ”hem” när talibanerna tog över? Ledtråd: för att hon jobbade!”, skriver han i en krönika med rubriken ”SVT behandlar Magda Gad som en influencer”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev