Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Lyxigt att få göra en andra säsong"

Publicerad: 1 september 2017, 11:30
Uppdaterad: 4 september 2017, 06:35

Rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser visar programledaren Kristian Luuk hur man bygger en bomb av glasspinnar. Foto: SVT/Press

Ikväll kan första säsongen av remaken av klassiska "Fråga Lund" ta hem en Kristall för Årets Underhållningsprogram. Programledaren Kristian Luuk laddar just nu inför premiären av säsong två nästa vecka. "Vi har dragit på experimenten i studion, det smäller och exploderar mer", säger han.


Ikväll är det dags att kora Sveriges starkaste tv-insatser under årliga Kristallengalan. En av dem som har chans att plocka hem en prestigefylld Kristall är Kristian Luuk, denna gång för remaken av "Fråga Lund".

Förra hösten sändes första säsongen av den uppdaterade nostalgiklassikern, där akademiker besvarar vetenskapliga frågor som tittarna skickat in och som gick i olika omgångar mellan åren 1962 och 2000. Programmet är nominerat i kategorin Årets underhållningsprogram, i konkurrens med bland annat "Jorden runt på 6 steg" och "Så mycket bättre".

– Jag har inte funderat så mycket på konkurrensen ännu. Det är en stor ära bara att bli nominerad, så jag är helt nöjd, säger Kristian Luuk till Dagens Media.

Inspelningarna av säsong två av "Fråga Lund" pågick under våren, och tisdagen den 5 september är det dags för premiär.

– Det är lyxigt att få göra en andra säsong, eftersom att det ger möjlighet att skruva på det som inte kändes helt rätt första gången. Dessutom är alla mer bekväma – inte bara vi som är i rutan utan alla bakom kameran också. Det skapar bättre förutsättningar än första gången.

Att göra en comeback av ett klassiskt program som många redan har en relation till är inte alltid helt lätt. När "Fråga Lund" gick upp i rutan igen förra hösten var det inte helt utan kritiska reaktioner. Många menade att frågorna var på en låg nivå – Expressens kulturkritiker Jens Liljestrand gick till och med så långt att han kallade remaken för en "kränkning av en hel lärdomskultur".

– Vi fick ju en del kritik från en liten högljudd nisch av akademiker som tyckte att man inte ska skoja om vetenskap. Men med en Kristallennominering tycker jag att vi överbevisade dem. Det var faktiskt vårt uppdrag inför comebacken av "Fråga Lund" – att vi skulle göra ett brett underhållningsprogram som alla i Sverige kan titta på och ha kul av. Det finns ju andra vetenskapsprogram som är mer nischade om man vill ha det, säger Kristian Luuk.

Hade du en relation till "Fråga Lund" sedan tidigare?

– Egentligen inte. Programmet har ju gått i många omgångar, senast år 2000, så jag kunde ju definitivt ha sett det i vuxen ålder. När det kom i svartvitt var jag ju lite för ung.

Kristian Luuk menar att det har blivit "lite av hans grej" på SVT att göra om gamla format.

– "På Spåret" är ju till exempel också en gammal klassiker. Även där fick vi mycket kritik första året, som mest handlade om att publiken ville ha tillbaka Ingvar Oldsberg som programledare. Men jag ser det som ett spännande uppdrag att försöka uppdatera och göra äldre format mer moderna.

Vad blir annorlunda i säsong två av "Fråga Lund"?

– Det kommer att vara liknande första säsongen, men vi har skruvat på det och gjort mer av det vi tyckte funkade bra och mindre av det som funkade mindre bra. Vi har även dragit på experimenten i studion, det smäller och exploderar mer. Dessutom är experterna varma i kläderna, de vet hur det funkar nu och bryter in mer i varandras resonemang. De hade ju inte varit i rutan tidigare, och var helt tv-ovana, så det tog såklart några program för dem att komma in i det. När det kommer till publiken känner ju de till "Fråga Lund" bättre nu än under förra säsongen, den här gången har de köat för att få biljetter.

Lärde du dig något nytt under inspelningarna då?

– Ja verkligen, jag har lärt mig massor av olika grejer. Exempelvis var det någon som skrev in och frågade hur mycket vatten det skulle gå åt för att släcka solen, och det ledde till ett långt och otroligt intressant resonemang från vår fysiker Gabriella. Svaret är faktiskt helt sjukt, men jag ska inte spoila det, man får titta på programmet. Frågan varför det är så svårt att döda en fluga hade också ett jätteintressant svar – tydligen ser flugan vår hand i slow motion när vi försöker slå till den. Den tycker ju bara att vi är jättepatetiska och långsamma.

Hur stort skulle du säga att det är att vinna en Kristall?

– Jag kan tänka mig att det framför allt är stort internt i branschen, men det sänds ju faktiskt på tv, och ibland när man vinner något så händer det att någon grattar en på gatan. I branschen är det däremot väldigt bra – ofta betyder det att man får chans att göra en säsong till av ett visst program, säger han och fortsätter:

– När vi vann för "På spåret" tyckte jag att det var jätteroligt, jag beställde till och med en egen kopia av Kristallenstatyetten som står på min öppna spis. Man får ju bara en statyett, och den åkte ned till Göteborg, där redaktionen sitter. Så vill man ha en egen får man helt enkelt göra en kopia, jag betalade 5 000 kronor för min, haha!

Kristallengalan leds av Kattis Ahlström och sänds i SVT med start klockan 20.00 ikväll fredag.

Här är alla nomineringarna.

Andra säsongen av "Fråga Lund" har premiär i SVT klockan 20.00 tisdag 5 september.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev