Linjär tv:s stora ras

2014-12-23 07:00  

2014 var året då svenskarna flydde linjär-tv, samtidigt som vi såg mer på tv än någonsin tidigare.

Hittills i år har det totala tittandet på linjär-tv minskat med 6 procent om man exkluderar OS och fotbolls-VM. I vissa åldersgrupper har tittarna helt övergett den tablålagda tv:n.

Under hösten 2014 kunde tv-kanalerna inte längre leverera de utlovade kontakterna och tvingades betala tillbaka stora summor till mediebyråerna – som nu febrilt letar efter nästa räckviddsmedium.

Samtidigt såg vi mer på rörlig bild än någonsin. Vod-tjänster som Netflix och HBO växte och Play- tjänsternas utbud blev allt större.

Hotet mot tv-kanalerna från de storsatsande kvällstidningarna blev ännu mer uppenbar under årets valrörelse.

Både Expressen och Aftonbladet livesände för första gången egna valdebatter med partiledarna, och lockade storpublik – även om det så länge det saknas en gemensam valuta kommer att råda delade meningar om hur många som faktiskt tittade.

Året avslutades med tv- och filmbolagens försök att stoppa piratsajternas framfart, genom att stämma internetleverantören Bredbandsbolaget i domstol.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt