Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Linjär-tv:n är fortfarande fruktansvärt stark"

Publicerad: 13 November 2013, 14:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:56

Under hans tid som programchef blev Kanal 5 en av de största kommersiella tv-kanalerna i Sverige. Nu påbörjar Johan Westman ett nytt kapitel i sin karriär.


Ämnen i artikeln:

AcneSVTSkavlanMetronomeKanal 5TV4

Johan Westman började på Kanal 5 år 2001 och var som programchef för kanalen den som gjorde "Big Brother" till ett av Sveriges mest omtalade tv-format i början av 2000-talet.

Efter sex år valde han att lämna Kanal 5 och sedan dess har han arbetat som nordisk utvecklingschef för Metronome Film & Television och som vd på Acne Film & TV.

Ett jobb som han nu lämnar för en vd-post på det norska produktionsbolaget Monkberry, som producerar den hyllade talkshowen "Skavlan".

– Monkberry är inte direkt etablerade i Sverige och mitt uppdrag blir att vidga bolagets produktportfölj både här i Sverige och i Norge, säger Johan Westman till Dagens Media.

Monkberry är precis som Acne Film & TV ett independentbolag, vilket är en av anledningarna till att jobbet är attraktivt för Johan Westman.

– På ett sätt finns knappt oberoende produktionsbolag i Sverige i dag. Det är Art89 och Mexico, annars verkar många bolag i en koncernstruktur. Jag gillar att Monkberry har en annan position än de traditionella produktionsbolagen, säger han och fortsätter:

– Jag gillar också att, hur man nu ska säga det här utan att låta pretentiös, Monkberry har en journalistisk innehållsdel som kommer vara både spännande att utmanande att bygga vidare på. Vi kommer att komplettera varandra bra.

Samtidigt ger tittarlokomotivet "Skavlan" en betydande stabilitet som tryggar Monkberry åtminstone inom den närmsta framtiden.

– Det är naturligtvis tryggt för produktionsbolag att ha en långsiktig och populär produkt som ger bolaget bra stabilitet. För många produktionsbolag innebär ett nytt kalenderår en vit bok.

Sverige har få oberoende produktionsbolag i dag, hur påverkar det tv-utbudet?

– Så är det, inte minst i och med MTG:s köp av Nice Entertainment som är en jättestor affär. Jag tror att det är superviktigt att bibehålla en independentindustri och jag tror att många av tv-kanalerna kan vittna om att det både kan koka torrt i formatfabriken och att man betalar väldigt mycket för stora internationella format.

Att det finns en oberoende och vital independentmarknad är särskilt viktigt för SVT och TV4, menar Johan Westman. Men också när det gäller den växande marknaden för webb-tv-produktioner.

– Independentbolag kan också vara bättre anpassade för ickelinjär tv. På Acne Film & TV har vi ju också den här diversifierade profilen att man kan göra en Play- eller webbserie som man kanske inte riktigt kan om man är en stor formatsjätte.

Vilken är nästa stora trend i tv-branschen?

– Haha, det är en fråga som man alltid får och som det finns något riktigt bra svar på. Egentligen är det ju så att det inte finns någon "next big thing". Istället tycker jag att man ska prata om konsumtionsmönster och där tycker jag att det är viktigt att kommentera att det ändå går ganska långsamt med förflyttningen till ickelinjär tv, säger Johan Westman och fortsätter:

– Jag vet inte hur många år folk har pratat om den linjära tv:ns död. Det är klart att det finns en PUT-nivå (den totala tittarvolymen, reds anm.) som sjunker men linjär-tv:n är fortfarande fruktansvärt stark. Titta bara på "Skavlan" som ligger och matar och har 1,8 miljoner tittare. Jurydömd talang-tv borde vara död och begraven för länge sedan men det funkar fortfarande.

Slow-tv har varit lite på tapeten, nu senast med TV4:s #Älgjakten, vad tror du om det? Det är ju lite intressant med tanke på förflyttningen till ickelinjär- och webb-tv.

– Det är en spännande motreaktion som säkert kommer att få lite spridning, men jag har svårt att tro att slow-tv får någon större volym. Vi lär inte se det i primetime på fredagar direkt. Men det är en rolig fluga.

Johan Westman börjar på Monkberry på måndag. Någon ersättare är inte klar.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.