Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Lennart Ekdal: ”TV4 har ingen ambition”

Publicerad: 29 januari 2013, 09:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:57

Lennart Ekdal lämnar rollen som programledare för TV4:s samhällsprogram ”Kalla Fakta”. Detta efter en djup konflikt med ledningen.


Ämnen i artikeln:

TV4

Den senaste säsongen av ”Kalla Fakta” var en av de mest framgångsrika säsongerna i programmets historia. Programmet nådde höga ratingsiffror och samarbetet med nyheterna fungerade perfekt, berättar Lennart Ekdal.

Trots det valde ledningen att flytta programmet från onsdagar till söndagar och fortsätta på samma spår som tidigare.

– Istället för att satsa på att utveckla programmet så blev det här konsekvensen. Det ger signaler från ledningen att man inte orkar med och inte har någon ambition att ta programmet vidare. Jag kände att jag inte ville leda det, säger Lennart Ekdal till dagensmedia.se.

Enligt honom har ledningen krävt att samma person ska leda ”Kalla Fakta” i TV4 och studioprogrammet som efteråt sänds live i TV4 News.

– Det ställer till det socialt för mig, men det har inte varit avgörande. Cheferna på TV4 är fyrkantiga och kör över redaktionen och nyhetsledningen.

Det kunde istället ha lösts med lite fingertoppskänsla, säger Lennart Ekdal.

– Jag var medveten om att det kunde bli så här, men jag kan för mitt liv inte förstå att cheferna på TV4 tycker det är värt att ta den här konflikten. Jag inbillar mig ändå att jag personifierar "Kalla Fakta" och har varit ganska viktig för programmet. Jag hade dessutom en reporterpräglad ledarroll som föll väl ut.

Lennart Ekdal vet inte vad han ska göra istället. En ny säsong av ”Fuskbyggarna” spelades in i höstas och ska sändas i vår.

– Det här är inget jag har planerat, jag hade gärna kört vidare. Jag har varit på TV4 i 23 år så det blir en omställning förstås.

Läs också TV4:s svar på Lennart Ekdals kritik:

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.