Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Lena Sundström: "Min ambition var att komma närmare Snowden som person"

Publicerad: 21 November 2015, 06:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20

För Dagens Media berättar Lena Sundström om mötet med Edward Snowden – som föregicks av åratal av hemliga förberedelser.


Lena Sundström är kanske journalistbranschens mest aktuella person just nu.

Få har missat den världsexklusiva DN-intervjun med visselblåsaren Edward Snowden, en av höstens mest uppmärksammade intervjuer, där den tidigare NSA-anställde Snowden var mer personlig än någonsin tidigare.

I veckan blev det också klart att Lena Sundström lämnar DN efter två år för att istället bli en del av SVT:s samhällsredaktion i Göteborg, där hon kommer arbeta som programledare och reporter.

– Det känns jätteroligt. Jag har fått göra otroligt spännande jobb för DN, men nu känner jag att det är dags att bli en del av en samhällsredaktion igen och jobba med ännu mer långsiktiga projekt. Jag älskar verkligen att skriva, men det kan bli ganska ensamt i längden, speciellt när man frilansar som jag har gjort för DN, säger Lena Sundström till Dagens Media.

På SVT ska hon till att börja med arbeta med en ny programserie om yttrandefrihet som sänds under 2016 när den svenska tryckfrihetsförordningen, som är världens äldsta, fyller 250 år. Serien ingår bland de satsningar SVT just nu gör på grävande journalistik.

– Yttrandefrihet är ett ämne som jag verkligen brinner för. Det ligger dessutom i tiden, när vi i och med det aktuella nyhetsläget kanske pratar mer om demokratiska värden och yttrandefrihet än någonsin, och begreppen dessutom fylls med nya innebörder. Mer om programmet kan jag inte säga just nu förutom att det känns som ett fantastiskt projekt att få börja med när jag går till SVT.

Lena Sundström har en lång journalistik bana bakom sig och har skrivit för bland annat Metro, Dagens Arbete, Aftonbladet och Dagens Nyheter, varit programledare för "Kalla fakta" i TV4 och gett ut flertalet böcker.

Hennes arbete har prisats med både Guldspaden och Publicistklubbens stora pris och lett till nomineringar till både Augustipriset och Stora journalistpriset.

Nu när Lena Sundström blir ny reporter på SVT hoppas hon att public service kommer att fortsätta ha självförtroende, och undvika att dras med i den ängslighet som hon menar lätt kan bli följden när journalistbranschen är satt under press.

– Public service roll kanske är viktigare än någonsin idag. Det är dessutom intressant att folk nu för tiden pratar en hel del om att de aldrig tittar på tv eller läser tidningar, samtidigt som de ständigt refererar till sådant som de har hört eller sett i just de traditionella medierna. Därför tror jag att de traditionella medierna kommer fortsätta att ha en central och viktig roll.

Tiden på DN avslutar Lena Sundström minst sagt med flaggan i topp.

Intervjun med Edward Snowden som publicerades i början på november är resultatet av ett unikt, fem timmar långt möte på ett hotellrum i Moskva, som blev möjligt först efter år av hemliga förberedelser.

Ännu i sista sekund var Lena Sundström och fotografen Lotta Härdelin osäkra på om mötet ens skulle bli av.

– Det var faktiskt väldigt skönt att få avsluta med det, eftersom allt var osäkert in i det sista. Det var en häftig intervju att göra på många plan, eftersom jag alltid dragits till de här historierna där man genom en enskild person kan lyckas skildra ett större skeende. Edward Snowden är en otroligt spännande person på det viset, han befinner sig mitt i vår samtidshistoria och berör i princip alla stora frågor, såsom demokrati och mänskliga rättigheter i förhållande till säkerhetspolitik. Frågor som inte minst har fått ny aktualitet nu efter Paris-dåden.

Arbetet med att lyckas få till mötet med Edward Snowden pågick under en lång tid och Lena Sundström berättar att det framför allt handlade om att bygga upp förtroende med olika kontakter och bevisa att hon klarade av den typen av kommunikation som krävdes, omgärdat av mycket säkerhet.

– Min ambition med intervjun var att komma närmare Snowden som person. Jag har upplevt att intervjuer som gjorts med Snowden innan har blivit lite likriktade, det blir lätt samma typer av historier som upprepas gång på gång. Jag ville verkligen inte känna mig hemma med att bara ha fått träffa honom, eftersom jag hade en känsla av att han skulle kunna prata om bredare demokratifrågor som rör fler saker än massövervakningen, säger Lena Sundström.

Vad som framträdde för henne var någonting annat än den där data-killen som har varit den allmänna bilden av Snowden: en öppen, harmonisk människa med en intellektuell bredd.

– Det gläder mig att så många säger sig ha fått en ny bild av honom efter att ha läst intervjun, att han blev mer människan Edward Snowden, som faktiskt är en stor tänkare, säger hon.

Andra reaktioner, eller kanske snarare frånvaro av reaktioner, blev hon mindre glad över.

– Det chockade mig att de så kallade "Drönardokumenten" som Edward Snowden pratar om i intervjun inte väcker mer reaktioner. I västvärlden pratar vi mycket om demokratiska värderingar och det öppna samhället, ändå ägnar sig USA åt utomrättsliga avrättningar, som västvärlden blundar för. Dokumenten visar bland annat att nio av tio som dödas i drönarattacker inte de avsedda målen, utan civila. Jag hoppas verkligen att det är något som kommer uppmärksammas mer framåt.

Är det något jobb du har gjort under din karriär som du är extra stolt över?

– Jag kommer definitivt bära med mig Snowden-intervjun, eftersom den var speciell på så många plan. Men det är alltid en ynnest att få möta olika typer av människor och höra deras berättelser. Spontant tänker jag på ett jobb jag gjorde för DN inför valet där jag intervjuade barn från hela Sverige och tog del av deras perspektiv på olika samhällsfrågor. Jag är väldigt glad att jag gjorde det jobbet och kommer verkligen att bära med mig barnen som jag mötte.

Lena Sundström berättar att det är någonting hon gärna jobbar mer med framåt: att inkludera barnperspektivet i journalistiken.

– Jag har alltid lockats av ganska hårdkokta journalistiska ämnen och de stora perspektiven. Men jag tror att barnperspektivet är någonting som journalistiken behöver i framtiden, för de är på något vis rena och fria från föreställningar som man sedan gör sig utifrån sin samhällskontext. När man pratar med barn om sådant som ligger dem nära och pågår i deras vardag har de stenkoll och kan vara oerhört verbala. I det här jobbet jag gjorde inför valet träffade jag till exempel en flicka som hade släkt i Syrien och berättade om den bild hon hade av landet från innan kriget bröt ut. För henne var det minnen av att åka vattenrutschkana, av att spela spel på en balkong och köpa en pyjamas med Disney-motiv. Sådana perspektiv är viktiga i journalistiken.

Har du någon tid att vara ledig?

– Jag har ju lite svårt för att vara ledig, ledighet och jobb har alltid flutit ihop för mig. Till och med när jag ska nöjesläsa, blir det om ämnen som är kopplade till det jag jobbar med för tillfället.

Men på senare tid har hon överraskat sig själv med ett nytt intresse:

– Jag har alltid tillhört dem som koketterat med att jag inte rör på mig och äter mängder med mat. Men nu efter fyrtio har jag börjat springa, och verkligen funnit ett nytt intresse i det. Jag har alltid haft maratonuthållighet när jag skriver, men har varit fruktansvärt slö när det handlar om motion, typ sprungit någon meter och slagit några slag med racketen, sedan tycker jag att jag är värd en öl med polarna. Det är kul att man fortfarande kan överraska sig själv.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.