Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Lena Glaser: "Drama är en oerhört viktig genre för oss"

Publicerad: 19 December 2015, 09:00
Uppdaterad: 18 December 2015, 16:28

LÖRDAGSINTERVJUN. SVT:s nya programdirektör Lena Glaser berättar om lärdomarna från SVT Play och SVT Flow och varför svenska drama-serier är så viktiga för publiken.


Ämnen i artikeln:

SVT

I veckan meddelade SVT att man utsett två nya programdirektörer som ska rapportera direkt till Hanna Stjärne. Aftonbladets publisher Jan Helin får ansvar för nyheter, sport, samhälle, dokumentär, barn och unga samt minoriteter medan Lena Glaser, tidigare programdirektör för interaktivt utbud på SVT, får ytterst ansvar för underhållning, kultur, drama, fritid, fakta, religion och livsåskådning.

Tillsammans ansvarar de för en programbudget på drygt tre miljarder kronor.

– Vi ska fortsätta göra superkvalitativa tv-program och se till att de görs tillgängliga för publiken på det sätt publiken vill ta dem till sig. Tv är en bransch i förändring, publiken förändrar sitt tittarbeteende och vi måste vara lyhörda för vad publiken tittar på och hur de tittar. Det är minst lika viktigt i framtiden att göra bra program med hög kvalitet som att se till att göra dem tillgängliga. Där har vi en stor och spännande utmaning, säger Lena Glaser.

Hur ska ni ta er an den utmaningen?

– Dels handlar det om att fortsätta utveckla våra kanaler och videotjänster, både i vilka program vi erbjuder, hur vi paketerar innehållet och att vi ser till att publiken hittar ingångar för att upptäcka och hitta program. Dels handlar det om att play-tjänsten ska finnas tillgängligt i de apparater och skärmar där många i publiken finns.

Lena Glaser har jobbat på SVT i 14 år och var med och utvecklade och lanserade SVT Play. Hon var också ansvarig för tjänsten SVT Flow, videotjänsten som skulle blanda linjärt tv-tittande med on demand-tittande, men lades ner efter bara ett år.

– Det var inte färdigtänkt. Det finns mängder av tankar hos alla som höll på med Flow om varför det inte fungerade, men jag är övertygad om att vi var några saker på spåret där. Nu får vi se på vilka sätt vi kan ta de tankarna som vi fortfarande tror på vidare, säger Lena Glaser och fortsätter:

– Flow var spännande men vi hade redan en älskad tjänst som hette SVT Play och vi hade behövt göra något som var så mycket enklare att förstå för att publiken skulle uppskatta något annat. Det var motsatt läge från när vi gjorde SVT Play.

Vilka saker tar du med dig från det?

– Det här med att hitta nya sätt att snubbla in i saker, att hitta nya sätt att uppmuntra det tillbakalutade onlinetittandet i takt med att beteendet förändras. Linjär-tv är fortfarande väldigt stort och det har en mängd fördelar och en mängd begränsningar. Fördelarna kommer vi att vilja ta med dit begränsningarna inte längre finns. Vi försöker hitta enkelhet.

Hur vet man vad som fungerar?

– Det kan man inte veta. Jag tror mycket på att våga. Å ena sidan måste man såklart följa det som är branschutvecklingen och publikens beteende, men man kan inte stanna där. Man måste våga tänka lite utanför boxen: ”om alla gör såhär kanske de också vill göra såhär”.

När SVT nu går från tre programdirektörsroller till två ska Jan Helin och Lena Glaser ansvara för innehållet i samtliga plattformar, vilket är en ny strategi.

– Jag tror att vi är i ett läge där det har blivit allt svårare att förstå varför saker ska vara uppdelade utifrån plattformar. I takt med att det digitala blir en mer integrerad del både i vår verksamhet och i publikens beteende kan uppdelningen bli ett hinder. Det här hoppas jag ska göra oss tydliga, snabba mer kraftfulla. Programutveckling och tjänsteutveckling ligger nära varandra, vi kan inte göra en tjänst utan utbud men utbudet behöver sina tjänster.

I veckan meddelade TV4 att de stärker sin satsning på svenskt drama genom att tillsätta en ny exekutiv producent inom drama och komedi. Svenskt drama och film är också prioriterat hos SVT. En av Lena Glasers första arbetsuppgifter i sin nya roll som programdirektör med ansvar för just drama blir att rekrytera en ny dramabeställare.

– Drama är en oerhört viktig genre för oss och också för publiken som tycker mycket om SVT:s dramaproduktioner. Drama har en specifik roll i publikens tittarvanor, inte minst i och med de förändrade vanorna. De har en stark attraktionskraft och det är tydligt att det är viktigt med svenskproducerade dramaserier där man kombinerar språket och det faktum att det utspelar sig i en svensk kontext, även om många också tycker om inköpta serier från andra länder, säger Lena Glaser.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.