Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Lasse Kronér: "Jag har aldrig utnyttjat någon"

Publicerad: 9 maj 2018, 13:09
Uppdaterad: 11 maj 2018, 06:11

Lasse Kronér. Foto: SVT.

Programledaren Lasse Kronér talar ut efter anklagelserna som riktats mot honom: "Jag såg framför mig lika braskande rubriker, lika trycksvärtetyngda löpsedlar med mitt namn att nu var jag fri", skriver han i ett Facebook-inlägg.


Ämnen i artikeln:

SVT

Under hösten 2017 anmälde en tidigare praktikant SVT:s programledare Lasse Kronér för sexuella trakasserier. Händelsen ledde bland annat till att SVT valde att pausa samtliga inspelningar med profilen.

Lasse Kronér själv har tillbakavisat anklagelserna och i slutet av januari i år stod det klart att åklagaren valde att lägga ned förundersökningen sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande.

Bara dagen därpå efter skrev Aftonbladet att målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz begärde överprövning i fallet.

Men igår, tisdag, kom så beskedet att förundersökning om sexuella trakasserier mot SVT-profilen inte återupptas. Däremot inleddes samtidigt en ny förundersökning mot Lasse Kronér – den här gångenn gällande kränkande fotografering, skriver SVT.

Nu talar huvudpersonen själv ut om den senaste tidens händelser. I långt inlägg  på sin Facebook berättar han om hur han ser på de senaste månaderna i sitt liv. 

"Då kom äntligen den där dagen jag hade sett fram emot, längtat efter mer än något annat. Dagen då det för andra gången skulle bestämmas av rättssamhället att jag hade blivit oskyldigt anklagad för någonting, jag såg framför mig lika braskande rubriker, lika trycksvärtetyngda löpsedlar med mitt namn att nu var jag fri", skriver Lasse Kronér bland annat i sitt Facebookinlägg.

"Jag har aldrig sextrakasserat någon"

Programledaren skriver att han ser på metoo-rörelsen som något positivt, men att det i det har fallet har gått fel.

"Jag har aldrig sextrakasserat någon. Jag har aldrig utnyttjat någon. Jag har aldrig använt min position mot andra människor. Jag har varit tillsammans med en människa som varit i soffan där jag sitter just nu hundratals gånger. Men tillslut ville jag inte ha henne här längre och gjorde då slut på det...”, skriver Lasse Kronér och fortsätter:

”Det ni har läst är från en man som inledde en vanlig flirt på sms, missförstod hennes intentioner, blev sedan tillsammans med henne, ville sedan avsluta eftersom jag inte kände mig komfortabel med hennes psyke och nu sitter jag här och försvarar mig mot något som inte finns."

För SVT Nyheter poängterar Lasse Kronér att han under hela tiden talat sanning, och menar samtidigt att den förundersökning som nu lagts ned är ett bevis för det.

– Efter att ha levt i ett totalt mörker i sex månader blev jag i går friad. Nu har jag fått tillbaka mitt liv, säger han till SVT Nyheter.

Ett beslut som kan komma att omprövas

För SVT Nyheter berättade Peter Nyrén, programbeställare på SVT, under tisdagen att bolaget kommer att följa den nya förundersökningen gällande kränkande fotografering för att senare avgöra hur de ställer sig till samarbeten med Lasse Kronér i fortsättningen.

– Om den leder till att han blir misstänkt för något nytt brott, kommer vi behöva göra en ny bedömning av läget då, beroende på vilka anklagelser som riktas mot honom, säger han till SVT.

Peter Nyrén förklarar också att planen fortsatt är att sända frågesportsprogrammet "Bara sport", med Lasse Kronér som programledare.

– Programmet ska sändas i samband med fotbolls-VM. Det beslutet kan vi komma att ompröva om Lasse förklaras misstänkt för brott av åklagaren.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.