onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Läkare har lågt förtroende för TV4

Publicerad: 19 juli 2011, 08:03
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:04

SVT vinner stort över TV4 i Läkarnas förtroendebarometer. Men störst förtroende har läkarna för Sveriges Radio och Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln:

ExpressenSveriges RadioSVTDagens MedicinSvDDNAftonbladet

DT

Dante Thomsen


Det är MedUniverse och Mix Public Relations som tagit fram Läkarnas förtroendebarometer, en undersökning som mäter läkares förtroende för ett antal olika samhällsinstitutioner, medier och politiska partier.

Totalt sett har 251 läkare svarat på undersökningen och när resultatet nu sammanställts hamnar Läkartidningen föga förvånande i topp när det gäller medier.

I en förtroendeskala som går från plus 100 till minus 100 hamnar tidningen på 82,0, vilket kan jämföras med Sveriges läkarförbund som ligger på 46,5.

Även Sveriges Radio hamnar högt upp i undersökningen med 70,4.

I tidningsbranschen är det Svenska Dagbladet som regerar med 68,8 på förtroendebarometern, tätt följt av Dagens Medicin på 63,3. Detta att jämföra med Dagens Nyheter som hamnar på 58,7.

I tv-världen är skillnaderna större. SVT hamnar på 54,5 medan läkarna har mycket lågt förtroende för TV4, som halkat ner på minusskalan med -18,1.

Sämst förtroende har läkarna för kvällstidningarna, som båda hamnar på ca -85 på barometern.

Heidi Stensmyren är förste vice ordförande i Sveriges läkarförbund som äger Läkartidningen Förlag AB som i sin tur ger ut Läkartidningen:

– Det här är en oberoende undersökning men jag tycker det kul att Läkartidningen står sig år efter år. Den har ett bra genomslag i kåren, en hög trovärdighet och är relevant.

Är du förvånad över hur de andra medierna stod sig i rankingen?

– Lite grann, men det är ju svårt att jämföra medier på det här sättet. Läkartidningen handlar mycket om hälso och sjukvård medan TV4 avhandlar så mycket annat med realityserier och liknande.

Hur ser du på att TV4 ligger så pass långt under SVT i rankingen?

– Det är överraskande att skillnaden blev så stor. Man skulle kunna tänka sig att det blir någon skillnad men att det är ett sådant här stort glapp är intressant. Jag tror att det beror lite på skillnaden i profilering.

Sveriges Radio har högre trovärdighet än exempelvis Dagens Medicin, vad tror du det beror på?

– Jag vet faktiskt inte varför det ser ut så, men man kan väl spekulera i att det beror på medieformen. Radio har inga bilder vilket gör att det lättare blir en informationskanal och det tror jag tilltalar läkare.

Vad säger du om kvällstidningarnas ranking?

– Det är inte så konstigt att de hamnar på minus. Expressen och Aftonbladet är tidningar som säljer på rubriker och har kanske inte så mycket fakta som en läkare kan hämta, säger hon och fortsätter:

– Det är inte heller alltid som de speglar kåren riktigt schysst och försöker leta sensationsjournalistik. Det tror jag inte läkare är så intresserade av.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev