Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

La Liga bötfälls efter tjuvlyssning

Publicerad: 14 juni 2019, 07:13

Foto: Skärmdump La Liga

La Liga försökte stoppa olaglig matchstreaming genom tjuvlyssning. Nu bötfälls fotbollsligan av Spaniens dataskyddsorgan.


Ämnen i artikeln:

streamingGDPR

Om man som barägare vill sända exempelvis en fotbollsmatch så behövs som bekant ett särskilt tillstånd, något som alla barer eller restauranger inte alltid följer. 

För att sätta stopp för de som piratsänder spanska La Liga-matcher använde därför La Liga sin app för att tjuvlyssna och upptäcka barer som visade matcherna utan lov, rapporterar Telegraph. Geofunktionen i appen användes sedan för att ta reda på var baren fanns för att kunna kolla upp om de hade tillstånd eller inte. 

Tjuvlyssandet kan dock stå La Liga dyrt då det spanska dataskyddsorganet AEPD bötfällt La Liga på omkring 2,7 miljoner kronor. AEPD menar att La Liga inte tydligt nog informerat användarna att deras mobilmikrofoner slogs på när appen användes. 

Upp till 50 000 användare ska enligt AEPD ha blivit avlyssnade. För La Ligas del verkar knepet dock ha varit effektivt då de lämnat in 600 anmälningar mot barer och restauranger. Tidigare har La Liga, skriver Telegraph, meddelat att man går miste om 400 miljoner euro per år i tv-intäkter på grund av piratstreaming. 

La Liga har meddelat att de kommer överklaga beslutet. Vidare har de även meddelat att de inte använt appen för att spionera på privata samtal utan enbart för att komma åt den olagliga streamingen. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

streamingGDPR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.