måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Kvinnojourernas Riksförbund starkt kritiska mot SBS Discovery TV: "Tar det inte på tillräckligt stort allvar"

Publicerad: 10 oktober 2014, 11:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Ännu en gång skakas skandalsåpan "Big Brother" av ett övergrepp. Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund är mycket kritiska.


SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

DT

Dante Thomsen


Under natten kunde tittarna se hur en kvinnlig "Big Brother"-deltagare blev inlåst i ett rum med två manliga deltagare. Där blev kvinnan tillsagd att hon inte fick komma ut ur rummet innan hon utfört oralsex på en av männen.

Enligt Aftonbladet, som först rapporterade om händelsen, bröt SBS Discovery TV då sändningen.

När bilden kom tillbaka vädjade två andra deltagare att männen skulle sluta.

De två männen har nu kastats ut ur "Big Brother".

– Detta är ingen polissak i nuläget eftersom vi har pratat med kvinnan som blev utsatt för trakasserier och hon har inte haft önskan om att anmälan. Här följer vi hennes önskemål och ändrar hon sig hjälper vi henne med anmälan, säger SBS Discovery TV:s presschef Dan Panas.

Han fortsätter:

– Hon var inne i ett rum med två män, och medan de pratar gjordes det sexuella närmanden. De säger till henne att hon inte får lämna rummet om hon inte gick med på att utföra en sexuell aktivitet. Ingen sexuell aktivitet inträffade, men den här incidenten avslutas med att dörren öppnas för henne och att hon då kysser en av deltagarna.

Var det ett tvång bakom den kyssen?

– Situationen är sådan att vi tycket att de betett sig trakasserande, det är inte acceptabelt.

Zandra Kanakaris är ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund. Hon har inte sett klippet med övergreppet men tycker att det låter mycket allvarligt.

– Den här kvinnan har varit i en väldigt utsatt situation som många tjejer tyvärr drabbas av, säger hon till Dagens Media.

Sändningen bröts som sagt under övergreppet men Zandra Kanakaris är kritisk till att SBS Discovery TV och produktionsbolaget inte reagerade snabbare.

– Det är jättebra att de avbryter sändningen men det betyder ju att det sitter folk och tittar hela tiden. Då kan man fråga sig hur det kunde gå så långt. Här har de ju möjligheten som ofta saknas på hemmafesten där det bara är den ensamma kvinnan och två män i ett rum.

– Här finns det utomstående som har en överblick över det hela. Jag vet inte om de gick i ni huset men uppenbarligen lät man det gå tillräckligt långt för att det här skulle kunna hända.

Vilket ansvar har SBS Discovery TV?

– Vi vet att det begås hundra våldtäkter om dagen och en sådan här produktion avspeglar ju det som händer i det övriga samhället. I skenet av det är det väldigt viktigt att alla sådana här typer av produktioner har en plan för hur man ska förebygga att sådant här händer.

Som exempel på förebyggande åtgärder lyfter Zandra Kanakaris värdegrundiskussioner med deltagarna.

De två manliga deltagarna har som sagt kastats ut ur "Big Brother"-huset men Zandra Kanakaris tycker inte att det räcker.

– Man kastar ut dem men vad händer sen? Det är viktigt de tänker på hur man jobbar vidare med resten av deltagarna och lyfter diskussionen om detta.

För drygt två veckor sedan skedde en liknande händelse då en manlig deltagare tvingade sig på en kvinnlig deltagare. Flera personer riktade stark kritik mot SBS Discovery TV på Facebook, men kanalen valde att inte agera.

Zandra Kanakaris:

– Jag tycker att det återigen visar att man inte tar den här typen av händelser på tillräckligt stort allvar.

Det är ju inte första gången något liknande händer i "Big Brother", vad säger det om den här produktionen?

– Att man inte har vidtagit tillräckligt stora åtgärder för att förebygga om sådant här händer. De måste precis som vi prata med människor om gränser och människors sexuella integritet. Där har man uppenbarligen brustit.

Dan Panas håller dock inte med om kritiken.

– Vi agerar snabbt och tydligt när vi ser att den här typen av trakasserier uppstår. Om samhället i övrigt agerade lika tydligt på den här typen av trakasserier så skulle samhället se ännu bättre ut.

Det är inte första gången "Big Brother" drabbas av liknande incidenter. 2006 skedde ett sexövergrepp i den finska versionen av programmet och 2004 blev en kvinnlig deltagare i svenska "Big Brother" utsatt för ett övergrepp när hon låg utslagen på sängen.

Den kvinnliga deltagaren fick då sina lår insmetade med smör och en grönsak intryckt innanför hennes trosor. "Big Brother" sändes då i Kanal 5.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev