Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kulturministern kritiseras av KU

Publicerad: 31 Maj 2011, 10:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:08

Lena Adelsohn Liljeroth kritiseras av Konstitutionsutskottet efter införandet av förhandsprövning av nya programtjänster i public service. Hon får också kritik för ministerstyre.


Det är på två punkter som Konstitutionsutskottet kritiserar kulturministern, det skriver tidningen Riksdag och departement.

Enligt tidningen har Lena Adelsohn Liljeroth KU-anmälts i två ärenden:

Den första punkten gäller regeringens införande av förhandsprövning av nya programtjänster i public service, något som anmälaren Wiwi-Anna Johansson (V) menar bryter mot Yttrandefrihetsgrundlagen.

Den andra anmälan kommer från Berit Högman (S), som menar att Lena Adelsohn Liljeroth gjort sig skyldig till ministerstyre i samband med att hon kritiserat Filminstitutets tf vd Bengt Toll. 

Nu prickas alltså Lena Adelsohn Liljeroth på båda punkterna.

Cilla Benkö, vice vd på Sveriges Radio välkomnar KU:s beslut, men menar att frågan är långt ifrån löst.

– Vi tolkar det här beslutet som att Konstitutionsutskottets i princip håller med oss i den kritik vi riktat mot förhandsprövningen, både när det gäller innehåll och process, säger Cilla Benkö till dagensmedia.se och fortsätter:

– Förhandsprövningen var oklar redan innan och det blir inte klarare med det här beslutet. Det är en gråzon och vi tycker att det självklara nu är att regeringen ser över frågan igen.

Cilla Benkö menar att det nu krävs en bred politisk enhet kring de regler som ska styra public service–bolagen, både när det gäller yttrandefrihet och utvecklingsfrihet.

– Återigen, vi är så klart tillfredsställda med att KU har berättigat vår kritik och vi tycker att det är självklart att man ser över regleringen av public service-företagen.

Vad tror du händer nu?

– Det är svårt att säga. Vi har som sagt haft väldigt starka synpunkter och fört fram dem, men vi fick beslutet i dag och har inte efterforskat var det här ärendet hamnar sen. Men vi hoppas så klart att regeringen tar till sig den här kritiken.

På Kulturdepartementet anser man att KU:s granskning lett fram till ett viktigt klargörande:

– För oss är det viktigt att KU klargör att förhandsprövningen av nya permanenta programtjänster inte strider mot Yttrandefrihetsgrundlagen, säger Karolin A. Johansson pressekreterare hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Det var också ett oenigt KU som valde att kritisera kulturministern.

– Det är intressant att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet går ihop med Sverigedemokraterna i denna fråga, säger Karolin A. Johansson.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.