Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kryphål i försäkringen – Strix riskerar mångmiljonsmäll

Publicerad: 7 April 2011, 11:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:14

Strix kräver 14 miljoner kronor efter denguefebern som lamslog Expedition Robinson-produktionen. Men Moderna försäkringar slår tillbaka – och har hittat ett kryphål i den så kallade ”allriskförsäkringen”.


Ämnen i artikeln:

StrixMTG

Har du varit med om att din försäkring, som ska täcka allt, inte täcker just den skadan som du drabbats av? Precis det har tv-produktionsbolaget Strix råkat ut för, kan dagensmedia.se i dag berätta.

För Strix handlar det inte om någon sprucken Iphone eller stulen cykel, utan 14 miljoner kronor.

Moderna försäkringar har hittat ett kryphål i den ”allrisksförsäkring” som Strix tecknat för sina tv-produktioner.

Enligt de undantag som finns täcker den inte skador som orsakats av ”virus och/eller kontamination”. Det framgår av Moderna försäkringars bestridande av Strix krav. Bolaget vill inte betala en krona.

Och det var som bekant det fruktade dengueviruset som fick Strix Robinson-produktion att helt stanna av – sedan ett 30-tal personer inom produktionen drabbats.

Strix flyttade hela produktionen från Besar till Langkawi. Något som kostade både tid och framförallt en hel del pengar.

– Det viktigaste var alla medverkande och medarbetares hälsa. Vi hade kunnat sanera området och stanna kvar, men det kändes väl magstarkt. Tänk om någon skulle insjuknat igen? Då hade man fått leva med det, sade Calle Jansson, vd för Strix och Modern Studios, om beslutet.

För Strix skulle det innebära betydande ekonomiska konsekvenser om bolaget förlorar rättstvisten. 2009 var Strix totala vinst före skatt drygt 12 miljoner kronor.

En förlust på 14 miljoner kronor skulle alltså betyda att en hel årsvinst, och lite till, utraderades.

Pikant i sammanhanget är att MTG-ägda Strix tecknade sin försäkring då Moderna försäkringar tillhörde Kinnevikssfären. Strix vände sig helt enkelt till koncernens egna försäkringsbolag.

Strix hävdar att Moderna försäkringar hade i uppdrag att ta fram en skräddarsydd försäkring som skulle täcka alla risker en tv-produktion kunde tänkas utsättas för.

I sin stämningsansökan hävdar Strix att Moderna har ”vilselett” bolaget. Moderna försäkringar bestider även detta kraftfullt.

Strix producerade under 2010 danska, norska, holländska och belgiska Expedition Robinson. Produktionen är en av Strix allra största enskilda intäktskällor.

Dagensmedia.se har utan framgång sökt Calle Jansson, vd för Modern Studios och Strix, samt Henrik Stenlund, Sverigechef på Strix.

Detta är Moderna försäkringar

1999: Moderna Försäkringar drar igång med nya strategier och nischade produkter. Ägare är Kinnevikskoncernen och det nya konceptet är mycket framgångsrikt.

2005: Kinnevik börsnoterar Invik, där Moderna Försäkringar utgör huvuddelen av verksamheten.

2007: Invik köps ut från börsen av isländska Milestone. Invik namnändras till Moderna Finance.

2009: Tryg (tidigare Trygvesta), Nordens näst största försäkringskoncernen, köper Moderna Försäkringar Sak.

2010: Moderna Försäkringar blir en svensk filial till Tryg och byter varumärke

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

StrixMTG

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.