lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Kritikstorm mot TV4:s Paolo Roberto-intervju

Publicerad: 18 maj 2020, 05:57

Paola Roberto talade i fredags ut i TV4 Foto: Skärmdump TV4

Både branchkolleger och tittare rasar mot TV4:s intervju med Paolo Roberto – vars kommersiella partners under helgen droppat av en efter en.

Ämnen i artikeln:

TV4Paolo Roberto

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Dagen efter att TV4-profilen Paolo Roberto greps för sexköp, den 15 maj, meddelade tv-stjärnan sina sociala medieföljare att han skulle tala ut i TV4 samma dag. 

Intervjun som gjordes av Jenny Strömstedt, har sedan dess väckt kritik både från kolleger inom branschen och från tittare.

TV4 anklagas bland annat för att ha varit för snälla mot Paolo Roberto, som under fredagen fick sparken från kanalen, och för att den prostituerade kvinnan knappt nämns i sammanhanget.  

Natalia Kazmierska skriver i Aftonbladet:

”Alla som kan något om journalistik vet att ”tala ut” dessutom är något helt annat än att ställas mot väggen för något avskyvärt. Det är att sitta i en soffa mittemot programledaren Jenny Strömstedt, i vanliga fall ett slipat ankare. Idag intervjuar hon en kollega om hans ”hål i själen”. Om hur dåligt han mår. Förmodligen ett samtal som skulle passa bättre på företagets HR-avdelning. En enda mening om kvinnan: ”säkert nån som är dittvingad”.

Kritiken på sociala medier rör samma tema. Från Instagram:

”Varför ger ni tv-tid till någon som köpt ett övergrepp och dessutom låter honom gråta ut om det?”

”Varför får han tv-tid att snyfta ut i? Ska vi tycka synd om honom eller? Ge bästa tv-tid till dessa stackars flickor som blir sexuellt utnyttjade istället”

Både Jenny Stömstedt och TV4 har i efterhand både förklarat och försvarat intervjun med Paolo Roberto.

Fredrick Malmberg som är nyhetschef på TV4 skriver i ett mejl till Dagens Media:

”Vi gör vårt journalistiska uppdrag, hur det sedan tas emot kan vi inte kontrollera. Det tillhör god journalistisk sed att höra alla parter och i det här fallet valde Paolo Roberto att ställa upp på en intervju där han fick kritiska frågor”.

Även Kanal 5:s tidigare kommunikationsdirektör Daniel Lagerqvist svingar ut mot TV4 i ett Linkedin-inlägg: 

”TV4 säger sig jobba hårt med värderingar och är inte sena med att kommunicera dem. Men efter Metoo, Big Brother och nu Paolo Roberto bör läxan vara gjord - det är svårt att sminka en gris till en svan.När alla med rätta pratar om Paolo Robertos ansvar och handling är det även intressant att följa de beslut som TV4 tar. Hur gör man en rimlig nyhetsbevakning mot en av sina egna? Får egna profiler gräddfil till nyhetsplats? En sak är säker, TV4 bör snarast sluta kommunicera sitt värderingsarbete om det inte linjerar med verkligheten på ett bättre sätt än så här”. 

Sedan fredagen den 15 maj har också Nent Group avslutat sitt samarbete med Paolo Roberto. Även kommersiella samarbetspartners som K-Rauta, Ica och Coop har brutit med TV4-profilen.

LÄS MER: TV4 försvarar Roberto-intervjun: ”Kan leda till strängare straff” 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev