Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Kritikstorm mot norska NRK – anklagas för antisemitism

Publicerad: 1 augusti 2019, 07:36

Starka reaktioner mot NRK efter ett tecknat klipp som anklagas för antisemitism.

Foto: Skärmdump från Dagbladet/Youtube

Raseri mot norska public service efter att man använt ordet ”judesvin” i ett humorklipp.


Ämnen i artikeln:

Public service

Norska publikservice-kanalen NRK har hamnat i blåsväder efter publiceringen av ett animerat videoklipp. Det var NRK:s humorsatsning ”Satirisk” som publicerade klippet på sin Facebooksida den 16 juli. Klippet visar två män som sitter ner med ett scrabble-spel mellan sig. Den ena av männen ska föreställa att vara judisk.

När mannen mot emot honom ska lägga sitt ord, tvekar han. Och man ser att det är för att han format order ”Jødesvin” med sina brickor. 

Det dröjde inte länge innan sociala-medier-publiken löpte amok i kommentarsfältet. Skämtet gick inte hem, och både politiker, internationella medier och norska medieprofiler har reagerat. Bland andra samhällsdebattören och journalisten Mona Levin, som själv flydde undan nazism under andra världskriget. Hon är en av närmare 300 som anmält klippet till Kringkastningsrådet, den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden.

– Jag uppfattar ”underhållningen” som antisemitiskt. Jag har anmält den för antisemitism, nazistiskt ordbruk och hets mot judar, säger hon till Dagbladet.

Hon har även anmält NRK till pressens faglige utvalg (PFU), motsvarande Pressombudsmannen.

NRK:s underholdningsredaktør Charlo Halvorsen försvarade inledningsvis klippet.

– Det behöver vara ett kränkande ord för att det ska uppstå ett dilemma när man spelar scrabble, ett ord man inte kan eller ska använda om minoriteter. Det gör att motståndaren inte vinner, eftersom han inte vill använda den sortens ord, säger han till Dagbladet.

Han menar att det är just det som är humorn i klippet, och att det är allt annat än rasistiskt. Intentionen var det motsatta, säger han.

Det tog tio dagar för NRK att tänka om. Då avpublicerades videon och NRK gick ut med en offentlig ursäkt. Att det dröjt så länge förklarar NRK-chefen Per Arne Kalbakk med att man behövde gå igenom frågan en gång till. Då kom man fram till att ordet var för starkt och att det var kränkande.

– Med rätta har ordet upplevts som sårande för många människor. Det var inte nödvändigt av oss att använda ordet, och vi skulle inte ha gjort det. Därför ber vi om ursäkt och avpublicerar klippet, säger han.

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev