Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kritikstorm efter misslyckad "macho-tårta"

Publicerad: 10 Oktober 2016, 08:23
Uppdaterad: 10 Oktober 2016, 14:05

Danska DR har fått stark kritik efter att en deltagare åkt ut på grund av att hans tårta inte var macho nog för att likna en "svensexa-tårta".


Danska public service-företaget DR har hamnat i blåsväder efter att en deltagare åkt ut ur bakprogrammet "Den stora bagedyst", då deltagarens tårta inte var macho nog, skriver norska Dagbladet.

I programmet "Den stora bagedyst" som kan jämföras med svenska "Hela Sverige bakar" hade deltagarna fått i uppgift att göra en "svensexa-tårta".

Då de andra deltagarna gjorde tårtor dekorerade med strippor, cigarrer och öl, valde deltagaren Gunnar Weis Reinhardt att göra en rosa tårta med jordgubbar.

Dekorationerna på tårtan föreställer även ett "älskande par" under ett grått baktäcke.

Enligt domarna var Gunnar Weis Reinhardts tårta inte "svensexa-lik" nog och han fick därför lämna programmet. Enligt DR:s beskrivning av uppgiften så skulle deltagarna göra en tårta av deras "tolkning av begreppet macho". En av domarna tyckte däremot att Gunnar Weis Reinhardts tårta passade bättre på ett dop.

Att Gunnar Weis Reinhardt åkte ut på grund av detta har fått flera att rasa på sociala medier.

En manlig Facebook-användare beskriver avsnittet som extremt könsstereotypt och sexistiskt. En annan skriver att han som man känner sig djupt kränkt över hur begreppet "manligt" definieras i avsnittet.

På Twitter har hashtaggen #gunnargate skapats för att backa Gunnar Weis Reinhardt.

Efter kritiken har programchefen uttalat sig och sagt att beslutet att låta Gunnar Weis Reinhardt lämna programmet inte var sexistiskt eller homofobiskt.

Gunnar Weis Reinhardt säger själv till DR att svensexor inte bara behöver handla om sprit och öl, utan även jordgubbar och champagne.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.