Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kritikerna positiva till "Den stora resan"

Publicerad: 9 September 2009, 06:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:15

På tisdagskvällen var det premiär för SVT:s på förhand sågade format ”Den stora resan”. Tv-kritikerna är försiktigt positiva efter första programmet.


Programmet skildrar tre svenska familjer som åker till Namibia för testa på ett spartanskt liv liv bland byborna.

Men enligt människorättsorganisationer hade produktionsbolaget Eyeworks inte skaffat rätt tillstånd – dessutom ska de medverkande byborna ha fått betalt i mjöl.

”Den stora resan” premiärsändes klockan 20.00 på tisdagskvällen, och gick upp mot TV4:s ”Idol” och Kanal 5:s ”Wipeout US”. I skrivandets stund hade inga tittarsiffror kommit in.

Kritikerna verkar dock gilla programmet.

Expressens Maria Näslund skriver, apropå stormen mot Eyeworks, att om ”produktionsbolaget har taskig koll på hur man behandlar medverkande människor från andra länder, så har man i alla fall koll på hur man gör tv”.

Hon skriver vidare att kulturkrockar kan vara intressanta, trots att de är konstruerade.

”Det är också nyttigt för bortskämda ungar att se att det finns tonåringar i helt vanliga svenska familjer som knappt har varit utomlands… Men just den publiken kanske väljer "Idol" som hade en lovande säsongsstart i går”, skriver Maria Näslund.

Fredrik Lassen på Helsingborgs Dagblad tycker att programmet verkar lovande.

”Det var visserligen en seg uppstart innan familjerna, två av de tre, kom fram till respektive destinationer men väl där sprudlade glädjen och värmen när de välkomnades av sina nya vänner. Det var härliga bilder även om jag inte kan sluta fundera över hur mycket befolkningarna fått betalt för att gå med på det och om de fick extra för att vara så glada. Hur som helst är jag grymt nyfiken på fortsättningen”, skriver han.

Johanna Hagström på Göteborgs-Posten är inte lika imponerad. I det första programmet fick tittarna följa de svenska familjerna medan de namibiska byborna lyste med sin frånvaro.

”Det är som upplagt för exotism - drömmen om att upptäcka "det sanna livet" hos den "oförstörda" urbefolkningen i ett land långt borta. Det bådar tyvärr inte gott för hur man i kommande avsnitt kommer att porträttera värdfamiljerna”, skriver hon.

Jan-Olov Andersson var tidigt ute och försvarade ”Den stora resan”. Serien är inte rasistisk, som några tycks ha hävdat, utan lärorik, enligt tv-kritikern:

”På många sätt liknar moralpaniken den inför ”Expedition: Robinson” för tolv år sedan”, skriver han nu i Aftonbladet.

Han påminner om att formatet spelats in i för olika länder tidigare och att byborna kanske inte är så ”oförstörda” som de framställs.

”Men all sådan här tv-produktion innehåller ett mått av lurendrejeri”, skriver han.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.