Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kritiken mot SF: "Svinig grabbkultur"

Publicerad: 8 juni 2016, 07:50
Uppdaterad: 8 juni 2016, 08:10

I SVT Kulturnyheternas granskning anklagas produktionsbolaget SF Studios för att sätta pengar framför kreativitet och flera i branschen vittnar om att bolaget präglas av en "sexistisk grabbkultur".


Ämnen i artikeln:

SF

Det anrika bolaget SF Studios är Sveriges äldsta aktiva produktionsbolag och har producerat filmer av Ingmar Bergman och Astrid Lindgren. Men i SVT Kulturnyheternas granskning av SF Studios går flera i branschen ut med hård kritik mot produktionsbolaget, och menar att pengar har blivit viktigare än kreativitet och att företaget präglas av en "sexistisk grabbkultur".

Bland kritikerna finns regissören Hannes Holm, som säger till Kulturnyheterna:

– Jag jobbar gärna med SF men absolut inte under deras nuvarande ledning. Finns inte en chans.

Han menar även att SF Studios agerande drabbar kvalitén på det de producerar, bland annat genom att bolaget tog ut ungefär trettio procent av budgeten för ”En man som heter Ove” innan filmen började spelas in.

– Tjugo är högt. Och vi får inte glömma bort att en stor del av budgeten är statliga pengar. Där finns det en moralisk aspekt. Det är samhället, det är våra pengar, det är vi som betalar in skatt och ger bland annat till landsting, och en skvätt till film, fortsätter Hannes Holm till SVT.

Samtidigt har flera av de tidigare medarbetare på SF som Kulturnyheterna varit i kontakt med berättat om en vidlyftig representation där filmfestivalen i Cannes kanske är det tydligaste exemplet på vad som av en person beskrivs ”en svinig grabbkultur”. SVT Kulturnyheterna har pratat med ett 20-tal personer som vittnar om hur de lyxiga varnorna provocerar branschen och att man upplever att SF Studios har blivit giriga.

Enligt SVT var det år 2013 som missnöjet kring bolaget började gro. Det var då SF Studios köpte upp produktionsbolaget Tre vänner, och strax därefter byttes ledningen på filmbolaget ut.

Tre vänners vd Jonas Fors blev vd även för SF, och deras affärsmodell och vanor kom att bli allt mer styrande även för SF:s verksamhet, menar de källor som Kulturnyheterna pratat med.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SF

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.