Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kritik mot SVT:s Wild kids: "Luktar gammal kolonialism"

Publicerad: 25 November 2015, 06:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:20

SVT:s barnprogrammet Wild kids har fått stark kritik för att måla upp kontinenten Afrika på ett stereotypt sätt.


Ämnen i artikeln:

SVT

SVT:s Wild kids har fått stark kritik av tittare som menar att de använder begreppet Afrika utan att nämna vilket land som åsyftas och att det exotifierar levnadssätt, skriver DN.se. I barnprogrammet tävlar två lag om en resa till Afrika.

På Barnkanalens Facebook-sida har ett flertal inlägg starkt kritiska mot programmet. En av de som kritiserat programmet på Barnkanalens Facebooksida är föräldern Samuel Girma.

– Wild kids beskrivs som ett äventyrsprogram men hur mycket äventyr är det egentligen att se hur folk bor? För mig är det här snarare en obehaglig antropologisk studie som luktar gammal kolonialism. Jag skakade av ilska när jag såg det, säger han till DN.

Lisa Andrae, projektledare för Wild kids, säger till DN att de har tagit del av kritiken.

– Jo, vi har fått kritik för att använda svepande begrepp om Afrika, och jag kan bara hålla med. Det är slarvigt av oss. ”Wild kids” är ett program med djur och natur i fokus, säger hon till DN.

Just nu repriseras ”Wild kids” på SVT Play. SVT meddelar även att de kommer att göra vissa förändringar i den kommande säsongen och även större förändringar i de säsonger som ännu inte spelats in.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.