torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Kritik mot det hemliga OS-priset även i Norge

Publicerad: 19 januari 2023, 13:35

Tage Pettersen, mediepolitisk talesperson för det norska partiet Høyre.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Norska public service-bolaget NRK kritiseras av det konservativa partiet Høyre för att inte avslöja någon prislapp för OS.

Ämnen i artikeln:

Public serviceSVTOSNyheter

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Den 16 januari stod det klart att SVT och andra public service-bolag i Europa köpt rättigheterna för OS 2026-2032. Detta har gjorts möjligt genom att European Broadcasting Union (EBU) har säkrat fri-tv-rättigheterna med Internationella olympiska kommittén (IOK), för sina medlemmar. 

SVT har dock inte velat avslöja hur mycket de har betalat för rättigheterna.

– Nej, det kan vi inte göra, sade vd Hanna Stjärne när Dagens Media frågade om prislappen samtidigt som hon lyfte att SVT har säkrat rättigheterna på ”ett väldigt ansvarsfullt sätt ekonomiskt”. 

Att SVT inte har velat uppge priset för OS har väck kritik och debatt, inte minst i Dagens Media där Jan Scherman har kritiserat SVT.

”Hemlighetsmakeriet kring hur många hundra miljoner som rullat i väg är oacceptabel”, skriver han bland annat i ett debattinlägg.

Men det är inte bara här i Sverige som det hemliga priset väcker kritik. Tage Pettersen, mediepolitisk talesperson för Høyre, kritiserar även han norska public service-bolaget NRK för att inte avslöja priset för OS, rapporterar Kampanje.

– Det är legitimt att diskutera de prioriteringar som NRK gjort, säger Tage Pettersen, enligt sajten och påpekar att det är ”utmanande att NRK inte vill avslöja kostnaderna för rättigheterna till OS”. 

Vidare är i Norge sedan tidigare känt att NRK ska spara 300 miljoner norska kronor under 2023. I Sverige ska SVT spara in 100 miljoner kronor fram till 2025. 

SVT:s mediedirektör Jan Helin har i en replik i Dagens Media skrivit att SVT Sport utgör runt 12–14 procent av SVT:s programbudget och att andelen sport för SVT:s del är oförändrad i och med köpet av OS.

”Det beror på att det tagits bort, och kommer att tas bort annan sport för att ge plats för OS i våra scenarior”, skriver han i repliken.

Debatten om OS:

Jan Scherman: ”Min kritik mot mörkläggningen kvarstår”

Replik: ”Låt oss lugna Jan Scherman” 

Jan Scherman: Svårt som skattebetalare att skratta med i SVT:s segerfest över OS 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev