Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kristallen om könsbråket: "Det är inte vi som nominerar"

Publicerad: 29 augusti 2013, 11:53
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:36

UPPDATERAD. Att Lotta Lundgren, en av programledarna i hyllade "Historieätarna", inte nominerats till Kristallen får hård kritik. Nu svarar styrelseordförande Svante Stockselius på anklagelserna om diskriminering.


Ämnen i artikeln:

Kristallen

"Historieätarna" är ett program som är vad det heter. I varje avsnitt äter sig programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren genom olika tidsepoker.

Programmet har hyllats både av kritiker och tittare. Inför kvällens upplaga av Kristallen står programledaren Lotta Lundgren utan nomineringar – trots att hennes partner i "Historieätarna" Erik Haag nominerats till priset för årets manliga programledare.

Att programledarduon inte nominerats tillsammans får nu hård kritik av bland andra Margret Atladottir, redaktör på Aftonbladets opinionssajt Politism.

Även författaren Alice Kassius Eggers riktar hård kritik mot Kristallen, som hon anklagar för att inte ge någon plats åt tvåkönade programledarduos.

" Beteendet att killar myser ihop sig med killar blir tydligt belönat eftersom det finns en duo-klausul som bara gäller mansseparatistiskt. Förmodligen finns det till och med någon ansvarig som tycker att det är olyckligt att det tvingas bli så här.Men här är nyckeln: det är varken en olycka eller ett tvång. Det är helt upp till de ansvariga att tycka att ett system som faller samman när kvinnor tar plats är ett skitsystem och måste skrotas", skriver hon i en debattartikel på Aftonbladet.

I ett öppet brev publicerat på Politism.se kräver Margret Atladottir nu svar från Kristallen.

Kristallens styrelseordförande Svante Stockselius ger nu sin syn på saken.

– Jag har hört den här kritiken, men för det första är det inte vi som nominerar utan det är respektive kanal. Sedan röstar tittarna på sin favorit, säger Svante Stockselius.

Han berättar att Kristallen ända sedan starten delat upp priset för bästa programledare i manligt och kvinnligt.

– Det har vi säkert gjort för att dra ut på spänningen. När det gäller programledarpar som alltid jobbar tillsammans, typ Filip & Fredrik och Erik & Mackan, känns det dock naturligt att de får dela på en nominering, säger han och fortsätter:

– På sätt och vis hade det dessutom varit oschysst att nominera Lotta Lundgren som en del av en programledarduo. Hon gör ju andra tv-program själv och ska kunna bedömas efter sin insats där.

Samtidigt säger Svante Stockselius att han förstår kritiken.

– Det är riktigt att den här komplikationen inte riktigt har funnits förut. Vi får titta på det. Men Lotta Lundgren hade alla möjligheter att bli framröstad som årets kvinnliga programledare. Nu blev hon däremot inte det.

Så Kristallen kan inte göra något åt den här frågan?

– Jo det kan vi, eftersom att vi styr regelverket. Vi gör alltid en översyn och det är möjligt att vi får dryfta just den här frågan men det är för tidigt att säga nu.

Margret Atladottir säger till Dagens Media att hon uppskattar att Kristallen svarar på kritiken och att de ska se över regelverket.

– Men förklaringen till varför man delat in priset i manligt och kvinnligt tycker jag visar på att man inte tänkt igenom det ordentligt. För nu blev det ju lite olyckligt i det här fallet.

På SVT tar man kritiken med ro och Maria Fornemo på SVT:s pressavdelning poängterar att även Lotta Lundgren gick att rösta på. Dock i kategorin för årets kvinnliga programledare.

– Men tittarna valde att lägga sin röst på någon annan. Det är inget konstigt med det här, säger hon.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Kristallen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.