Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Kristallen-bossen: "Inget mygel, inget jäv – bara bra tv"

Publicerad: 14 Augusti 2013, 10:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Att Kristallen tävlar om Kristallen har fått många att dra på smilbanden. Men styrelseordförande Svante Stockselius ser ingen risk för att galan ska bli allt för "meta".


Ämnen i artikeln:

KristallenSVTFilm- och tv-producenternaKanal 5TV3TV4

När stiftelsen "Det svenska tevepriset" i morse släppte nomineringarna till årets Kristallen var det många som höjde på ögonbrynet.

Bland de nominerade i kategorin "Årets underhållningsprogram" fanns nämligen Kristallen. En skräll som fått flera av Dagens Medias läsare att reagera.

" Metamätaren gick just i spinn", twittrar exempelvis Martin Jönsson, biträdande programdirektör på SR och tidigare kulturchef på SvD.

" Rimligt att "Kristallen 2012" är nominerad som Årets underhållningsprogram i Kristallen 2013. Meta-tv!", skriver frilansskribenten Gustav Gelin.

" Bara sjukt", " lol" och " tv-inception" är några andra reaktioner i de sociala medierna.

Men "Det svenska teveprisets" styrelseordförande Svante Stockselius tycker inte att det är konstigt att Kristallen är med och slåss om sitt eget pris.

– Det är de sändande kanalerna som anmäler vilka program som ska vara med och tävla och Kanal 5 ansåg uppenbarligen att galan var tillräckligt bra för att anmälas, säger han till Dagens Media.

Av de bidrag som anmälts till tävligen ansvarar en jury av 14 personer bestående av personal från SVT, TV4, TV3, Kanal 5, UR samt fristående producenter för att välja ut de bidrag som ska få en vinstchans.

– Juryn ska bestå av rutinerade producenter och tv-personer som dessutom besitter allmän klokslap. De ansvarar för att välja ut de fem program som man tycker är bäst och nu råkade det vara ett program som handlar om just Kristallen.

Svante Stockselius ser snarare nomineringen som ett tecken på att tv-priset fungerar som det ska.

– Vi ska göra bra galor av Kristallen. Och det här är så klart inget mygel eller jäv utan helt enkelt en bedömning från sändande kanal som till viss del delades av juryn. Det har inte begåtts något fel. Alla program som produceras i Sverige har rätt att vara med och tävla.

Det är inget jäv, inget mygel och inget konstigt, men är det inte väldigt "meta"?

– Det kan man möjligen tycka men det känns också konstigt om man ska diskvalificera vissa program för att de sticker i ögonen.

Men det är inte första gången Kristallen anklagas för att vara allt för navelskådande. Förra årets gala leddes exempelvis av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson – som också vann priset för "Årets programledare" under samma gala.

I år leds galan av Gina Dirawi och Andre Pops – som båda är nominerade till "Årets kvinnliga programledare" respektive "Årets sport-tv profil".

Men Svante Stockselius tycker inte att Kristallen riskerar att bli för mycket klubben för inbördes beundran.

– Nej det tycker jag inte. Kristallen är ett program för hela branschen men också för tittarna som också var med och tittade och uppskattade Kristallen 2012. De tycker säkert att det är bra att den nomineras.

Vad tycker du om årets nomineringar i övrigt?

– De visar på att det har varit ett bra tv-år med mycket bra svenska produktioner. Det känns också som att Kristallen håller på att sätta sig. Det är en stor ära att ta emot Kristallen som känns i hela branschen. Det bådar gott inför framtiden. Förhoppningsvis blir det ännu en bra gala som kan vara med och tävla nästa år.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.