fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Krispaketet: 500 miljoner kronor till medierna

Publicerad: 8 maj 2020, 07:37

Regeringen och stödpartierna har beslutat att medierna ska få 500 miljoner i stöd i krisen.

Foto: Janne Næss

500 miljoner kronor till allmänna nyhetsmedier i år. Det utlovade kulturminister Amanda Lind vid en presskonferens i dag. Men detaljerna och villkoren är oklara och allt måste godkännas av EU.

Ämnen i artikeln:

Amanda LindDagspressCoronaviruset

LH

Leif Holmkvist


Det nya mediestödet är ett engångsbelopp på en halv miljard som bara gäller i år och ska fördelas bland alla allmänna nyhetsmedier.

– Vi har sett att annonsmarknaden i princip kollapsat, sade Amanda Lind. Mediemarknaden fungerar väl tack vare privatägda kommersiella medier vid sidan av public service. Det är viktigt att de kommersiella medierna klarar sig genom krisen.

Men det dröjer innan stödet kan nå medierna. Först ska en förordning utformas och godkännas av riksdagen, liksom av EU-kommissionen:

– Vi återkommer med närmare detaljer, sade kulturministern. De ska synkas med EU:s statsstödssystem. Vi hoppas ha en förordning på plats före sommaren så att stödet kan komma så snart som möjligt.

På frågan om privata medieföretag som uppbär statsstöd ska kunna ge aktieutdelning duckade Amanda Lind:

– Vi har inte satt detaljerna än.

Regeringens första stödpaket för medierna presenterades den 3 april och ska upp till beslut i början av juni.

Höjningen på 200 miljoner kronor, utöver årets mediestöd på drygt 600 miljoner, permanentades. I år används 150 miljoner till ett särskilt distributionsstöd som även omfattar gratistidningar och kvällspress. 50 miljoner extra läggs på det plattformsneutrala ”vita-fläckar-stödet” i områden som annars saknar journalistisk bevakning. Takbeloppet per område höjs från en till två miljoner kronor. Totalt beräknas 120 miljoner finnas för att stärka bevakningen i de vita fläckarna. 230 ansökningar har kommit in till Myndigheten för press, radio och tv.

Regeringen slopade dessutom kravet på 55 procent lokalt material för att få rätt till mediestöd. Det gör att stödtidningar i stora koncerner kan använda mer centralt producerat material.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev