torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Kris i tv-branschen – Dagens Media förklarar turbulensen

Publicerad: 4 september 2023, 13:03

Sjunkande aktiekurser, plötsliga vd-byten, sparpaket och pausade produktioner. Tv-husen behöver inte fler problem just nu. Men vad är det egentligen som händer?

Sommaren 2023 har varit stormig, inte minst i tv-branschen. Men vad är det som sker, varför och hur påverkar det marknaden i stort? Det ska Dagens Media ta reda på under höstens första temavecka.

Ämnen i artikeln:

Tv-turbulensenTV4TeliaDagens MediaAnders JensenJan SchermanCanal PlusViaplayDagspressStreaming

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Egentligen skulle vi på Dagens Media inleda den här hösten med en temavecka om ljudinnehåll. Så blev det inte.

För inte ens den mest frånvarande semesterfiraren kan väl ha missat sommarens turbulens i tv-branschen. Först var det Viaplays vd Anders Jensen som gick på dagen, vilket meddelades i ett pressmeddelande som gick ut mitt i (!) natten. I samma veva sänktes bolagets kortsiktiga mål medan de långsiktiga helt slopades. Effekten av det – och kombinationen med en vinstvarning – blev att aktiekursen mer än halverades, och sedan dess har den fortsatt sjunka. Snabbt stod det dock klart att den franska mediejätten Canal Plus såg sin chans att göra ett klipp genom att ta över 12 procent av Viaplay. Kort därefter meddelades att styrelseordförande, Pernille Erenbjerg, lämnar med omedelbar verkan.

LÄS OCKSÅ: Stefan Melesko: ”Viaplays styrelse har varit svag och okunnig”

Knappt en månad senare var det dags för nästa vd-avhopp när Allison Kirkby, vd för TV4:s ägare Telia, hastigt gjorde sorti. Båda dessa avgångar skakar förstås om branschen. Och även Telias aktieägare har anledning att vara bekymrade. I början av augusti var stängningskursen den lägsta någonsin.

Samtidigt tvingas såväl Viaplay som TV4 att spara. När det kommer till den senare aktören tolkar Jan Scherman besparingarna i kombination med vd-avhoppet som en signal om att tv-delen är på väg att säljas.

LÄS OCKSÅ: Jan Scherman: ”Avhoppet en tydlig signal om att tv-delen måste säljas”

Länge var det tyst om hur TV4:s sparpaket skulle slå, men de senaste två veckorna har en del saker klarnat. Totalt ska 100 av 900 tjänster bort före årsskiftet, det vill säga lika många som kapades i sparpaketet 2021. Samtidigt sätts storproduktioner som ”Talang” och ”Let’s dance” på paus. Frågorna om hur Viaplays sparpaket kommer att är fortsatt många. Klart är att de höga tv-cheferna lämnar i tysthet, så sent som i förra veckan kunde vi skriva om sex avhopp. En brännande fråga är förstås hur TV4 och Viaplays neddragningar påverkar innehållssatsningarna – och inte minst de kommande striderna om sporträttigheter.

Att stora beställare tvingas dra ned på kostnaderna får förstås konsekvenser för produktionsbolagen som kommer att behöva räkna med färre ordrar.

På andra sidan Atlanten, i USA:s filmcentrum Hollywood, pågår det just nu strejker som påverkar alla som visar internationellt innehåll, både tv-husen men också de svenska biograferna som ju drabbades hårdast av restriktionerna under covid och som de senaste åren slagits för sin överlevnad.

Vad är det egentligen som händer på marknaden för rörligt? Vad ligger bakom den nya kris vi nu ser? Och hur ser framtiden ut?

Som branschbevakare är det vår uppgift att ta reda på det åt er. Ni som är intresserade av en djupdykning av ljudinnehåll får därför vänta till vecka 43, för nu vecka 37 ska vi ägna oss fullt ut åt krisen i tv-branschen.

Har du ingen prenumeration? Lugn, här kan du teckna en. 

Vill du skriva en debattartikel i ämnet? Här hittar du kontaktuppgifter till Dagens Medias redaktion.

Vill du annonsera? Här hittar du kontaktuppgifter till Dagens Medias annonsavdelning.

Vårens alla temaveckor:

Lågkonjunkturen 2023 – så agerar mediebranschen
En sak är säker: 2023 blir en prövning för branschen. Vi har pratat med mediecheferna, säljcheferna, mediebyråerna, företrädare för gratistidningarna och forskarna om hur de planerar att möta utmaningarna under året.

Medieägandet och makthavarna
Dagens Media kartlägger hur det svenska medieägandet ser ut, vilka spelare som står bakom mediehusen, de mindre tidningarna och uppstickarna i branschen. Dessutom listar vi alla makthavare i branschen.

Det våras för utomhus
Utomhusmediet går starkt och väntas öka trots ett utmanande omvärldsläge. Under Dagens Medias temavecka tittar vi på hur investeringarna i medieslaget har utvecklats, vilka styrkorna och svagheterna är, samt hur framtiden ser ut.

Hållbarhet i mediebranschen
Alla pratar om hållbarhet – och framhåller vikten av det, men vilket ansvar tas egentligen? Dagens Media tittar närmare på mediebranschens arbete på klimatområdet.

Mediepolitik 2023
Under Dagens Medias temavecka om mediepolitik djupdyker vi i partiernas agendor, mediebranschens önskemål och de viktigaste mediepolitiska sakfrågorna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev